Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, okt, 17 2017
Senaste Nytt

Golv- och takvärme i flerbostadshus

Golv- och takvärme i flerbostadshus kan bli ett av flera uppvärmningsalternativ. Foto: Socialdemokraterna
Golv- och takvärme i flerbostadshus kan bli ett av flera uppvärmningsalternativ. Foto: Socialdemokraterna
Publicerad av
Lars Bergström - 20 apr 2015

Thermotech har tagit fram ett system för golv- och takvärme i flerfamiljhus. Företaget har nu genomfört flera referensprojekt med lyckade resultat. Det skriver Termotech i ett pressmeddelande. Det vanligaste sättet att tillföra värme i flervåningshus är via vattenburna radiatorer med individuella termostater. Systemet är mer eller mindre standard idag,

Nu har företaget Thermotech tillsammans med forskare och andra externa parter undersökt möjligheterna att tillföra värme via vattenburen golv- och takvärme i samtliga våningsplan i flervåningshus. Idag har företaget flera referensprojekt som visar på goda resultat i fråga om boendekomfort och energianvändning, skriver Theromtech. Det första stod klart redan 2010. Företagets koncept Multi Level innebär att golvvärmerör gjuts in i varje bjälklag. Genom att tillföra värme via både golv och tak kan temperaturen på värmebäraren hållas mycket låg. Tack vare den extremt låga drifttemperaturen, oisolerade bjälklag där värme tillförs från stora ytor samt frånvaro av individuell rumsreglering, får man ett så kallat självreglerande uppvärmningssystem. 

Framledningstemperaturen för hela byggnaden styrs av utomhustemperaturen. Tillskott av såväl värme som kyla, till exempel vid solinstrålning eller vädring, regleras automatiskt av systemet. Man kan säga att systemet är sin egen termostat och det kan kyla ett rum samtidigt som det värmer ett annat.

Under sommarmånaderna kan systemet användas för att kyla byggnaden enligt samma princip. Det ger ett mycket jämnt inomhusklimat och en hög boendekomfort året runt, skriver Theromtech.

Många fördelar för fastighetsägarenI pressmeddelandet lyfter Termotech fram flera fördelar med golv- och takvärme i flerbostadshus: lägre energiförbrukning, lägre byggkostnader och mindre underhåll. Förutom ett jämnt, behagligt inomhusklimat och nöjda hyresgäster. Thermotech har för sin teknik med golv- och takvärme blivit nominerat till Stora Inneklimatpriset som ett av fyra företag.