Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, okt, 17 2017
Senaste Nytt

Fastighetsägarna tillbakavisar EU-krav

Regeringen avvaktar Boverkets utredning om krav på individuell mätning av värme och vatten, Foto: Flickr
Regeringen avvaktar Boverkets utredning om krav på individuell mätning av värme och vatten, Foto: Flickr
Publicerad av
Lars Bergström - 20 apr 2015

EU-kommissionen kräver att Sverige inför krav på individuell mätning och debitering av värme och varmvatten och hotar stämma Sverige inför EU-domstolen för att det saknas lagstiftning. Men det finns en lagstiftning och EU:s krav föregriper Boverkets utredning i frågan, anser Fastighetsägarna.

Fastighetsägarna menar att lagstiftning om individuell mätning och debitering av värme redan finns på plats. Lagen säger att individuell mätning och debitering ska tillämpas när det är kostnadseffektivt, vilket Boverket konstaterat att det inte är i de flesta fall vid ny- och ombyggnad. – Vi menar att EU-kommissionens ”hot” framstår som ett olämpligt försök att påverka Boverkets pågående utredning om effekter i befintliga byggnader. Det säger Yogesh Kumar, miljöchef på Fastighetsägarna Sverige, i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till Sveriges Radios  Ekot hotar EU-kommissionen att stämma Sverige inför EU-domstolen på grund av att det saknas lagkrav på individuell mätning och debitering av värme och varmvatten.

–  Men det finns redan lagkrav. Däremot avvaktar regeringen med att utfärda tillämpningsföreskrifter i avvaktan på Boverkets vidare utredning om kostnadseffektivitet för sådana åtgärder.

Kraven på individuell mätning och debitering av värme och varmvatten har utretts av Boverket i nybyggnad och ombyggnad. Myndigheten konstaterade i sin slutrapport att det i de flesta fall inte är kostnadseffektivt att mäta varmvatten- och värmeförbrukning på individuell nivå i ny- och ombyggnad.

Senare i veckan kommer Boverket att genomföra en hearing kring krav på individuell mätning och debitering av värme och varmvatten i befintliga byggnader.

– Vi kan inte tolka EU:s agerande på annat sätt än att de försöker tvinga fram gemensamma bindande krav på energimätning inom hela EU, utan någon hänsyn till kostnadseffektivitet och storleken på energibesparingen, säger Yogesh Kumar. Han tillägger att Sverige är ett av få länder som konsekvent har arbetat med energieffektivisering och utfasning av fossila bränslen.