Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, okt, 17 2017
Senaste Nytt

Bostadspriser bromsar in

Foto: Arild
Foto: Arild
Publicerad av
Tommy Ekholm - 13 nov 2015

Tokrusningen på bostadsmarknaden ser ut att vara över. I oktober stod priserna stilla i centrala Stockholm och Göteborg. I Malmö backade de, visar nya siffror.

Priserna på bostäder har ökat i raketfart det senaste året. Uppgången har var så stor att hushållens ökande skuldbörda blivit en nationell angelägenhet och det har närmast varit kö för att lägga fram förslag som ska minska risken en bristande bostadsbubbla. Lånetak har redan införts och amorteringskrav är på väg att baxas igenom det byråkratiska och juridiska maskineriet.

Nästa åtgärd på tapeten är minskade ränteavdrag. Men en sådan skattehöjning är kontroversiell och hittills har finansminister Magdalena Andersson (S) tvärnobbat tanken. Och kanske kommer trycket i den diskussionen minska om bostadsmarknaden visar tecken på att nyktra till.

Avmattning

De nya siffrorna från Svensk Mäklarstatistik kan vara ett tecken på att tempot är på väg att avta, efter den långa ihållande perioden av stigande månadssiffror.

-Bostadsrätterna står stilla i både centrala Stockholm och centrala Göteborg, vilket i sig är ett trendbrott, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Sett till hela landet steg priserna med en procent på både villor och bostadsrätter i oktober, en avmattning jämfört med tidigare månader.

-Efter augusti och september brukar marknaden svalna något i oktober. Men det vi ser nu är inte bara en säsongseffekt utan det är signifikant att prata om trendbrott eftersom uppgången legat på så hög nivå tidigare under året, säger Sandegren.

Dämpade förväntningar

De senaste boprisindikatorerna från banken SEB visade att marknadens förväntningar om fortsatta prisökningar dämpats och i Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel rapporterades att marknaden i Stockholms innestad blivit något lugnare och att säljarnas fördel krympt. Tidigare den här veckan visade statistik från mäklaren Bjurfors och bostadssajten Booli sjunkande priser i Stockholms innerstad. Enligt Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist brukar pristrenderna starta i Stockholm och sedan sprida sig till resten av landet.

Samma trend i Hox

Hox-index, som också tar hänsyn till vilken typ av objekt som sålts, visar också att prisutvecklingen dämpats i storstäderna. I Stockholm gick bostadsrättsindex ner med 0,2 procent, i Göteborg med 0,1 procent. I Malmö däremot gick bostadsrättsindex upp 2,8 procent. Villaindex steg däremot i både Stockholm och Göteborg, men föll i Malmö. Totalt i hela landet steg priserna 0,9 procent, enligt Hox-indexet.(TT)