Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, okt, 17 2017
Senaste Nytt

Prisutvecklingen i Stockholm har avstannat

Foto: ArildV
Foto: ArildV
Publicerad av
Tommy Ekholm - 16 nov 2015

Snittpriset på lägenheter sålda i Stockholms innerstad sjönk i oktober, jämfört med föregående månad. Det är andra månaden i rad som snittpriset sjunker, om än begränsat, vilket tyder på en stabilisering av bostadsmarknaden. Även skillnaden mellan utgångspris och slutpris minskade i oktober. Det visar statistik från Booli som tagits fram för mäklarfirman Bjurfors.

I oktober var snittpriset för en lägenhet i Stockholms innerstad 85 075 kronor per kvadratmeter, vilket kan jämföras med 85 631 kronor per kvadratmeter i september. Priserna är fortfarande rekordhöga och 19 procent högre än samma period ifjol. Men nu har snittpriserna backat något två månader i rad, från toppnivån på 86 134 kronor per kvadratmeter i augusti, vilket tyder på en stabilisering av marknaden.

– Media har spekulerat i om marknaden är överhettad eller inte den senaste tiden samtidigt som mycket fokus har varit på eventuella reformer som amorteringskrav och slopade ränteavdrag. Det har sannolikt medfört att marknaden lugnat sig en aning. En annan förklaring kan vara att rådande prisnivåer ligger ungefär i linje med hur stor del av sin disponibla inkomst som köparna är beredda att lägga på boende idag, säger Pontus Kopparberg, vd för Bjurfors Stockholm.

Skillnaden i utgångspris och slutpris på sålda objekt har också minskat något i oktober. I snitt har slutpriset landat på 15 procent över utgångspriset, att jämföra med 17 procent i både september och augusti.

– Skillnaden mellan utgångs- och slutpris är fortfarande hög, men senaste tidens artiklar om ständigt nya prisrekord har också drivit upp förväntningarna hos säljarna. Vissa sätter orealistiska mål för slutpris vilket bromsar budgivningen. Vi ser också att något fler har varit tvungna att sänka priset på sina bostäder, säger Pontus Kopparberg.

I oktober sänktes utpriset på tre procent av alla objekt, att jämföra med 2,7 procent i september och 1,8 procent i augusti.

– Överlag är bostadsmarknaden i Stockholm fortfarande väldigt stark, med en efterfrågan som är betydligt större än utbudet och snabba affärer. Så utvecklingen vi ser är inget trendbrott, bara ett tecken på stabilisering, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig på Booli.se.