Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, sep, 25 2017
Senaste Nytt

Rekordmånga anmälningar mot mäklare

Foto: Arild
Foto: Arild
Publicerad av
Tommy Ekholm - 08 jan 2016

Allt fler fastighetsmäklare blir anmälda. Pris i marknadsföring, så kallade lockpriser, var den vanligaste orsaken till anmälan under 2015.

-För några år sedan var lockpriser ett relativt stort problem. 2011 hade vi den tidigare högsta siffran på 55 anmälningar. Men nu är det 105 anmälningar, nästan en dubblering, säger Eva Westberg, chef för Fastighetsmäklarinspektionen, som är den myndighet som tar emot anmälningarna.

Åren däremellan gick anmälningarna ner och Westberg tror att det har att göra med att branschen själv var aktiv i frågan. 2011 införde mäklare i Stockholm, och senare även Göteborg, begreppet accepterat pris i annonserna för att möta de klagomål om lockpriser som fanns då.

-Det viktiga är att branschen har haft fokus på frågan, och det vet jag att de fortfarande har. Men det har ju varit en bostadsmarknad med ett relativt lågt utbud i förhållande till efterfrågan som har gjort att det har blivit snabba budgivningar. Det skapar konsumenter som inte är nöjda och då får vi fler anmälningar.

Under 2016 kommer Fastighetsmäklarinspektionen att inleda ett tillsynsprojekt för att få bukt med lockpriserna.

-Vi kommer att granska den här frågan med anledning av den stora ökningen av anmälningar som vi har sett, säger Eva Westberg.

(TT)