Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, okt, 17 2017
Senaste Nytt

Inbromsning på bostadsmarknaden

Foto: Arild
Foto: Arild
Publicerad av
Tommy Ekholm - 12 feb 2016

Uppgången på bostadsmarknaden har kommit av sig. Efter fjolårets galna prisrusning ligger priserna nu stilla eller stiger svagt. Bankernas allt striktare låneregler börjar få effekt, enligt Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling.

-Bostadsbristen ger en hög betalningsvilja, men bankernas restriktivare utlåning dämpar både bostadslånens ökningstakt och bostadspriserna, säger Erik Olsson som också är ordförande i Fastighetsmäklarförbundet.

Enligt Svensk Mäklarstatistik var priserna på både villor och bostadsrätter oförändrade i januari. Det var tredje månaden i rad som priserna låg stilla, enligt Mäklarstatistiks siffror.

Vintern är normalt en period av lugnare prisutveckling. Jul- och nyårshelgerna kommer i vägen för både köpare och säljare. Det är först i januari marknaden brukar ta fart igen. Men Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik säger att prisökningen stannat av även jämfört med de senaste januarimånaderna.

-Och det vi kan se hittills i februari tyder också på det, säger Sandegren.

Men trots att priserna inte stiger nämnvärt är utbudet fortsatt lågt och försäljningar genomförs allt snabbare. Traditionellt borde lågt utbud betyda fortsatt stigande priser. Men bankerna tillämpar redan de striktare amorteringskrav som blir lag senare i vår och flera banker sätter tak för hur stora lånen får vara i förhållande till inkomsterna. Effekten blir att köparna inte kan bjuda så högt som man kanske egentligen skulle vilja.

-Bankernas utlåning begränsar genom att avgöra betalningsförmågan, säger Erik Olsson.

Riksbankens senaste räntesänkning till en ny rekordlåg nivå på minus 0,5 procent påverkar heller inte särskilt mycket.

-Priserna har planat ut på en historiskt sett hög nivå. När räntenivån är så här låg är bankernas krav på amorteringar och begräsningar för hur mycket hushållen får låna som är viktigare, säger Erik Olsson.

(TT)