Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, okt, 17 2017
Senaste Nytt

Birger Sjöberggymnasium: Från 60-tal till idag

Det tog nästan 23 år för Birger Sjöberggymnasium att få sig en renovering, men nu är projektet igång och väntar byggslut i augusti 2016. Foto: Wikipedia/Julle
Det tog nästan 23 år för Birger Sjöberggymnasium att få sig en renovering, men nu är projektet igång och väntar byggslut i augusti 2016. Foto: Wikipedia/Julle
Publicerad av
Jessica Nejman - 16 feb 2016

I Vänersborg kommun ligger gymnasieskolan Birger Sjöberggymnasium, en byggnad som äntligen får renovering efter nästan 50 år. Gunnar Björklund från Vänersborgs kommun berättar om projektet och vad som skiljer just en skolbyggnad från andra byggnationer.

Birger Sjöberggymnasium i Vänersborg är nu under totalrenovering. Efter nästan 50 år är det dags för modernare klassrum, nya korridorer och fräschare interiör, något som är viktigt för både gamla och nya elever när val av skola blir aktuellt, menar Gunnar Björklund från Vänersborg Kommun.

– Det är väldigt viktigt att skolan blir en attraktiv miljö för dem som intresserar sig för att studera där, säger Gunnar Björklund. Nu var det dags för Sjöberggymnasium att undergå en totalrenovering där klassrum och sociala miljöer får ett modernare utseende. Men det är inte bara interiören som är viktig utan även akustiken. I en ljudlig miljö med många människor som en skola, måste man se till att ljudnivån hålls nere på en behaglig nivå.

Ett långsiktigt bygge Projektet har delats upp i två etapper, där första etappen omfattar ombyggnation av halva skolan som ska bli klart till årsskiftet 2015/2016. Andra etappen väntas bli färdig till höstterminen 2016. Projektet, som det ser ut nu, omfattar en byggnadstid på ett och ett halvt år, men planeringen för skolan och pågående restaureringar har pågått sedan 1993. Projektets nutida framfart beror mest på ett samarbete med ett gymnasium i Trollhättan Stad, som går under namnet Kunskapsförbundet Väst, där skolorna arbetar närmare med varandra. Även gymnasiet i Trollhättan får en renovering.

Effektivitet i fokus Arkitekt Erik Myhrberg från Nylin & Myhrberg GI AB har med sina kollegor arbetat med projektet till och från sedan 1993, om en vision kring en mer effektiv undervisning. Under åren har restaureringar och ombyggnationer pågått av bibliotek och entréer, men nu var det dags för en helrustning.

– Vi har arbetat mycket med tanken om att utforma rummen efter en mer projektstyrd undervisning istället för ämnesstyrd, säger arkitekt Erik Myhrberg. 1993/1994 utgick vi från samtal med dåvarande rektor som hade visioner för skolan och därifrån har vi sedan utvecklat projektet till vad det är idag, säger Erik Myhrberg.

FAKTA Birger Sjöberggymnasium, Vänersborg Byggherre: Vänersborg Kommun Totalentreprenör: MVB Backgården Bygg AB Arkitekt: Nylin & Myhrberg GI AB Omfattning: 12 000 kvadratmeter Byggkostnad: 71 miljoner kronor Tidsram: Byggstart januari 2015, beräknas stå klart augusti 2016