Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, okt, 17 2017
Senaste Nytt

Bostadspriserna skjuter fart igen

Foto: Jonas Ljungdahl
Foto: Jonas Ljungdahl
Publicerad av
Henrik Ståhl - 14 mar 2016

Efter en paus stiger bostadspriserna igen.

-Nu sätter det fart igen, det är anmärkningsvärt, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik.

De senaste årens kraftigt stigande bopriser kom av sig under senhösten och kring årsskiftet. Men nu stiger priser något igen, visar de månatliga mätningarna från Svensk Mäklarstatistik. Den senaste månaden har villorna i snitt blivit en procent dyrare medan bostadsrätterna ligger stilla.

-Efter tre månader av stiltje ser vi tydliga tecken på att det börjar röra sig uppåt igen, säger analyschef Per-Arne Sandegren.

Det är framför allt villorna i storstäderna som drar. Den synligaste prisuppgången under februari, plus två procent, märks på villor i Storstockholm och Storgöteborg. I Göteborgsområdet stiger också bostadsrättspriserna tydligast, plus två procent där också. Även i centrala Stockholm och i Malmöregionen ökar priserna på bostadsrätter med en procent. Men totalt sett ligger priserna på bostadsrätter i genomsnitt stilla.

På lite längre sikt handlar det fortsatt om stora prisuppgångar. På ett år har priserna på bostadsrätter generellt i hela riket stigit med 14 procent medan villorna har blivit tio procent dyrare.

Samtidigt görs allt fler affärer, en trend i stigande, och det samtidigt som priserna stiger.

-Det är ytterligare ett tecken på att vi har en het marknad, säger Sandegren.

Grundförklaringen är bristen på bostäder, enligt honom.

(TT)