Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, jan, 24 2019
Senaste Nytt

Fler hyr ut till företag

Kenny Lex
Kenny Lex
Publicerad av
Lars Bergström - 10 mar 2014

Alltfler privatpersoner hyr ut sina bostäder till företag. Det visar Bovisions genomgång av hyresbostäder. Av drygt 1 600 lägenheter som legat utannonserade under första veckan i mars var drygt 55 procent riktad uthyrning till företag.

– Anledningen till att många vill hyra ut till företag är att man vill slippa all hantering kring andrahandsuthyrningen, kontraktskrivning, kontroll av hyresgäst, annonsering och vara säker på att hyran betalas. Och då vänder man sig till en etablerad förmedlare, säger Peter Rydås, vd för Bovision.

Efter den nya "avregleringen" har andrahandshyrorna stigit kraftigt, speciellt i Stockholm. De höga hyrorna har gjort svårare för en privatperson att hyra en lägenhet. Samtidigt har det blivit mer förmånligt att hyra ut i andra hand. Genom att införa generösare regler för privatpersoner hoppas regeringen på att fler bostäder kommer ut på marknaden i storstäderna där det råder brist på hyreslägenheter.

–  En av nyheterna i årets deklaration är att schablonavdraget vid uthyrning av privatbostad har höjts från 21 000 till 40 000 kronor. Det har gjort privatuthyrningen av bostäder mer attraktivt, säger Peter Rydås.