Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, jan, 24 2019
Senaste Nytt

Studenter tar tag i bostadsbristen

Teamet bakom Qasa. Foto: Qasa
Teamet bakom Qasa. Foto: Qasa
Publicerad av
Lars Bergström - 19 sep 2014

Trots att bostadsbristen i Stockholm ökar står 40 000 boenden i länet tomma. Det är någonting som Qasa, en ny internettjänst, tänker ändra på. Imorgon smyglanserar bolaget sin lösning på Stockholms bostadsproblem.

Trots omfattande lagändringar och skattesubventioner gapar 40 000 boenden tomma, bara i Stockholms län. Enligt undersökningar som Qasa, en ny andrahandsuthyrningstjänst som lanseras till helgen, har gjort beror detta först och främst på en sak – osäkerhet.

− Bostadsbristen skulle nästan kunna halveras om dessa underutnyttjade hem hyrdes ut men att hyra ut i andrahand har hittills inneburit en osäkerhet och ett risktagande, förklarar Mattia Tosti, en av grundarna av Qasa.

Öka förtroendet – åt båda hållen Med siktet på dessa tomma bostäder har Qasa utvecklat en tjänst som ökar förtroendet både för hyresgästen och för hyresvärden.

− Att leta bostad är någonting väldigt påfrestande i sig och att dessutom vara orolig för att bli lurad i en desperat situation gör inte situationen enklare, menar Tosti.

Därför har stort fokus legat på transparens och ökad säkerhet för både hyresvärden och hyresgästen. Användarna har till exempel möjlighet att skapa personliga profiler och därmed ”humanisera” ansökningen genom att visa att det faktiskt är en riktig person, inte bara en mejladress, som söker bostaden. Man får även stöd via Qasas hyresgaranti som försäkrar hyresvärden om att hyran blir betald.

Qasa skiljer sig från existerande annonsplatser på en viktig punkt: de vill hjälpa sina användare under hela uthyrningsprocessen, från den första kontakten till att hyresgästen flyttat ut på bestämt datum.

− Andra tjänster kan fylla en roll som marknadsföringskanal, men en uthyrning upphör inte förrän hyreskontraktet sägs upp och mycket kan hända fram till dess. Då kan det vara skönt med någon som håller en i handen och att man exempelvis garanteras inbetald hyra den 25:e varje månad, säger Tosti.

Uppmanar till ansvar Samtliga personer bakom Qasa har själva upplevt eller upplever den kritiska bostadssituationen som främst drabbar unga idag.

− De som har fått ett rum över när barn flyttat ut, de med villor med separata ingångar eller kanske en gäststuga som bara står tom uppmanar vi att dra sitt strå till stacken och hjälpa någon utan ett hem. Det finns både samhälleliga och ekonomiska anledningar till att göra detta, fortsätter Tosti.

Teamet, som öppnar upp tjänsten för en betaversion till helgen, spår ett högt tryck inför smyglanseringen. Tio personer jobbar för att hantera anstormningen: fem programmerare med bakgrund från KTH ansvarar för den tekniska biten, ekonomiska frågor sköts av en student som läser en dubbel magisterexamen på Harvard University, en jurist med bakgrund från Vinge och en designer med fleråriga professionella meriter och en utbildning från Konstfack ger Qasa spetskompetens på alla fronter.