Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, jan, 17 2018
Senaste Nytt

Nytt finskt lagförslag om utlänningars fastighets- och markköp

Nytt finskt lagförslag går ut på att begränsa utländska medborgares fastighets- och markköp i Finland. Foto: Pixabay
Nytt finskt lagförslag går ut på att begränsa utländska medborgares fastighets- och markköp i Finland. Foto: Pixabay
Publicerad av
Markku Björkman - 20 apr 2017

Finländska Statsrådets kansli tillsätter en arbetsgrupp som ska bereda lagreformer som rör fastighetsaffärer, som är viktiga med tanke på landets säkerhet. Meningen är att regeringspropositionerna ska vara klara våren 2018 och lagändringarna träda i kraft i början av 2019.

Anledningen till lagförslaget antas bero på uppgifter från en arbetsgrupp på Finlands Försvarsministerium, som för ett par månad sedan föreslog kraftiga åtgärder för att begränsa utländska medborgares markköp i Finland. Det här framgår av arbetsgruppens preliminära uppgifter som tidningen Keskisuomalainen fått ta del av.

Enligt tidigare uppgifter misstänker Skyddspolisen att vissa fastigheter, som köps av utlänningar, kan användas som inkvartering för oidentifierade soldater.

I fjol listade också Finlands Säkerhetskommitté ryska fastighetsaffärer nära strategiskt viktiga platser som ett så kallat hybridkrigshot. Med hybridkrig menas att motståndaren använder sig av politisk-militära påtryckningar i ställer för direkt våld.

Fastighetsaffärer har gjorts bland annat i närheten av Försvarsmaktens övningsområden, i omedelbar närhet av den finsk- ryska gränsen, vid vapendepåer och militärflygfält.

Det finländska Statsrådets arbetsgrupp får representanter från åtta ministerier. Den leds av understatssekreterare Timo Lankinen.

Enligt Rysslands ambassad i Finland bor det cirka 50 000 rysktalande människor i Finland, av vilka cirka 13 000 är bosatta i Helsingfors.