Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, maj, 21 2018
Senaste Nytt

Kostnad viktigast när vi väljer bostad

: Kostnaden är viktigast när svenskar väljer bostäder. Arkivbild.
: Kostnaden är viktigast när svenskar väljer bostäder. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 29 maj 2017

Boendekostnad, tryggt närområde, närhet till natur och närhet till service – det är de viktigaste faktorerna för svenskar när vi väljer bostad. Det visar en ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av byggbolaget Skanska.

Knappt hälften av de tillfrågade bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Unga vuxna (18–29 år) betonar kostnaden extra mycket jämfört med andra åldersgrupper och tycker även att det är särskilt viktigt med närhet till kollektivtrafik. Även trygghet och närhet till service värdesätts högt.

För människor i barnfamiljsåldern (30–49 år) är tryggt närområde nästan lika viktigt som frågan om boendekostnaden. Sedan följer närhet till natur och service.

Även personer i medelåldern (50–64 år) har kostnaden högst. Efter det följer närhet till natur och nästan lika viktigt anses tryggt närområde vara.

För pensionärer (65–79 år) är det en liknande lista. Efter boendekostnad följer trygghet, närhet till natur och närhet till service.

Att bo centralt i en stad hamnar längre ner på den totala listan, det är dock lite mer viktigt för unga vuxna. Människor i barnfamiljsålder prioriterar bostadens storlek något högre än andra.

Annons