Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, jul, 20 2018
Senaste Nytt

Ökat antal konkurser inom byggindustrin

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 05 jul 2017

Enligt ny statistik från UC har konkursutvecklingen inom byggindustrin ökat med 21 procent hittills i år.

Överlag ökade företagskonkurserna med sex procent under juni månad 2017 enligt ett pressmeddelande från kreditvärderingsföretaget UC. Särskilt utsatt är byggindustrin. 

Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC, säger i pressmeddelandet att utvecklingen är förvånande med tanke på den goda konjunkturen. 

– De senaste årens fina konkursutveckling är bruten i utsatta branscher som i bygg och restaurang. Det är förvånande med tanke på ökad efterfrågan och den goda konjunkturen. Bolag går i konkurs av olika anledningar men bedrägeriaspekten verkar vara en allt viktigare faktor att räkna med. Det visar UCs senaste undersökningar.

Enligt UC:s statistik har konkurssökningar ökat under 2017 års första halva.

– Vår statistik visar att konkurserna bland svenska företag konsekvent har ökat varje månad under 2017. Det är tråkiga siffror att redovisa och vi hoppas att detta vänder för årets andra halvår, säger Victoria Preger, marknads- och kommunikationschef på UC i pressmeddelandet. 

Enligt UC skiljer sig utvecklingen från län till län. Exempelvis har konkurserna i Gotlands län ökat med 400 procent samtidigt som konkurserna har minskat med 70 procent i Värmlands län under juni månad jämfört med samma månad föregående år. 

Annons

Annons