Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, jul, 23 2018
Senaste Nytt

Press på fastighetsägare på Medelhavsöar

M|H de León/AP/TT: Palma de Mallorca. Arkivbild från ett av de ovanliga tillfällen då dåligt väder fick turister att hålla sig inomhus.
M|H de León/AP/TT: Palma de Mallorca. Arkivbild från ett av de ovanliga tillfällen då dåligt väder fick turister att hålla sig inomhus.
Publicerad av
TT - 05 aug 2017

Regeln som regeringen på ögruppen Balearerna vill införa gäller stora fastighetsägare. De som äger mer än tio bostäder ska enligt nyhetsbyrån EFE kunna tvingas att upplåta lägenheter, mot ekonomisk kompensation.

Syftet är att säkra bostäder till bofasta på öarna, och skydda öbor som bor på osäkra villkor.

Regeln gäller bolag och personer som har fastighetsägandet som näringsverksamhet. Om de inte meddelar myndigheterna att de har outhyrda lägenheter ska de kunna dömas till böter.

Ögruppens autonoma regering har också antagit ett dekret om att klargöra reglerna för uthyrning av lägenheter till turister, skriver tidningen El Mundo. Det återstår fortfarande att fastställa exakt hur och var turisthyror blir tillåtna: enligt El Mundo kan det exempelvis leda till att det blir tillåtet att ta turisthyra för en lägenhet i staden Palma endast under korta perioder, medan turisthyra för lägenheter på ön Ibiza kan komma att förbjudas helt. För uthyrning av villor blir det inga begränsningar.

Balearerna omfattar bland andra öarna Mallorca, Menorca och Ibiza.

Annons

Annons