Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, maj, 27 2018
Senaste Nytt

Stärkt inflytande för Hyresgäster i Göteborg

Anna Lönn Lundbäck, regionchef Hyresgästföreningen i västra Sverige. Arkivfoto: Emelie Asplund.
Anna Lönn Lundbäck, regionchef Hyresgästföreningen i västra Sverige. Arkivfoto: Emelie Asplund.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 06 sep 2017

En majoritet av politikerna i Göteborgs kommunstyrelse säger ja till förslagen om stärkt inflytande för hyresgäster vid renoveringar, skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande. 

- Det känns väldigt skönt att veta att politikerna i Göteborg inser behovet av att hyresgästerna får ett reellt inflytande över vad som ska hända när deras hem ska renoveras, säger Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningen i västra Sverige.

En av punkterna vid dagens sammanträde i kommunstyrelsen handlade om den statliga hyresgästutredningen där Göteborgs kommun är en av remissinstanserna. Förslaget från tjänstemännen på stadsledningskontoret innebar att staden skulle säga nej till hela det kapitel som behandlar hyresgästinflytande vid renoveringar. Motivet var att de ekonomiska konsekvenserna för fastighetsägarna inte var tillräckligt utredda.

Men tjänstemannaförslaget fick alltså inte gehör vid dagens omröstning. Med en rösts övervikt ställde sig i stället en majoritet bakom de förslag som presenterats i hyresgästutredningen.

- Det här beslutet innebär inte att frågan är avgjord men att en tung remissinstans som Göteborgs kommun ställer sig bakom förslagen är en väldigt viktig signal. För hyresgästerna innebär stärkt inflytande ökade möjligheter att bo kvar efter ombyggnad och inte tvingas flytta på grund av skyhöga hyreshöjningar, säger Anna Lönn Lundbäck.

Annons