Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, jul, 23 2018
Senaste Nytt

Räkna med sänkt ränteavdrag

JANERIK HENRIKSSON / TT: Allt fler börjar tala om att sänka ränteavdragen. Arkivbild.
JANERIK HENRIKSSON / TT: Allt fler börjar tala om att sänka ränteavdragen. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 26 sep 2017

Det är fortsatta prislyft på bostadsmarknaden och de allt högre skuldsättningsnivåerna bland hushåll som har fått finansministern att skärpa tonläget i frågan.

Uttalandet görs sedan både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna inom loppet av några dagar deklarerat att man vill trappa ned ränteavdraget. I samband med budgetdebatten i riksdagen förra veckan framgick det att även Moderaterna, Liberalerna och Centerparitet vill gå denna väg, fast på villkor att det kopplas till bostads- och skattepolitiska reformer.

"Viktigt att vi får kontroll"

En sänkning av ränteavdraget från dagens 30 procent av räntekostnaden står inte högt upp på finansministerns önskelista, understryker Magdalena Andersson. Hon ser stora problem med att det inte bara påverkar nya låntagare utan även alla som redan har tagit stora lån där ränteavdraget har ingått i kalkylen.

Men det är viktigt att vi får kontroll på hushållens skuldsättning och att den prisutveckling vi har sett dämpas, säger hon.

Hon tillägger att hon i första hand vill hantera riskerna på bostadsmarknaden med andra åtgärder, som ett skärpt amorteringskrav.

Det som är bra med amorteringskrav jämfört med att titta på ränteavdraget är att det påverkar nya lån, så att man känner till villkoren när man fattar besluten till skillnad från ränteavdragen som ju påverkar människor som redan har skuldsatt sig.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är betydligt skarpare i sin kritik av ränteavdraget och säger att det på sikt måste komma en utfasning.

Men i en sådan takt att hushållen klarar omställningen, säger han och tillägger att det skulle kunna kopplas till kompensationsåtgärder riktade till drabbade hushåll.

Något färdigt förslag om hur en sänkning av ränteavdraget skulle kunna genomföras finns inte på Finansdepartementet, enligt Per Bolund.

Vi behöver ha tid för att diskutera igenom de här frågorna och göra en gedigen analys av vilka konsekvenser det i så fall skulle få.

Beredda att samtala

Han påminner om att frågan om sänkt ränteavdrag var uppe i de bostadspolitiska samtalen över blockgränsen som strandade sommaren 2016.

Om det finns ett intresse här från oppositionspartierna är det klart att vi är beredda att samtala, säger Per Bolund.

Öppningen till diskussioner om ränteavdraget kommer samtidigt som Finansinspektionens förslag om ett skuldkvotstak – en skärpning av amorteringskravet för hushåll med lån som är stora i förhållande till inkomsterna – har fått hård kritik från många remissinstanser.

Finansinspektionens slutliga förslag, där remisskritiken ska vägas in, har ännu inte kommit in till regeringen.

Det är först när vi får ett färdigt förslag på regeringens bord som vi kan ta ställning till om det kan vara motiverat, säger Per Bolund.

Vänsterpartiet har sedan flera år argumenterat för ett sänkt ränteavdrag.

Annons

Annons