Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, jul, 20 2018
Senaste Nytt

Hårt jobb för drömgård nära vattnet

Sara K Lindquist/Tt: Henrik Johansson, här tillsammans med sonen Melker, har renoverat och lagt mycket tid på att renovera huset i Gamla Falmark utanför Skellefteå.
Sara K Lindquist/Tt: Henrik Johansson, här tillsammans med sonen Melker, har renoverat och lagt mycket tid på att renovera huset i Gamla Falmark utanför Skellefteå.
Publicerad av
TT - 07 okt 2017

Drömmen om en gård nära vattnet i Gamla Falmark, cirka två mil söder om Skellefteå, slog 2010 in för paret Henrik Johansson och Stina Lindberg. För 300 000 kronor blev tvåvåningshuset, ladugården och tomten på 3 800 kvadratmeter deras. Men allt var nedgånget och krävde både omsorg och krafttag.

Alla varnade mig för att köpa gården. Även min morbror som är snickare, för han visste hur mycket jobb det var, säger Henrik Johansson.

Blev spyless

Varje dag under det första året ägnade han tiden efter jobbet som smed till att renovera huset. Golvet revs ut och planlösningen ändrades.

Det första året jobbade jag 1 400 timmar med huset. Sen blev jag spyless. Man måste göra annat också för annars förlorar man nästan förståndet.

Sett i backspegeln anser Henrik att huset har tagit för mycket tid från familjen. När husköpet genomfördes var deras äldsta barn, Melker, bara fyra månader. Fyra år senare föddes Märta.

Min sambo har dragit ett stort lass. Jag hade inte gjort om det, med två små barn och en sådan här omfattande renovering.

Svårt att budgetera

Och trots att han gjort det mesta själv har renoveringen kostat mer än vad paret räknade med.

Jag har lärt mig att alltid lägga på 20 procent på budgeterad kostnad för virke, för det går åt mer än man tror, säger han.

Nu, sju år senare, har delar av fasaden bytts ut, liksom fönstren. Samtliga badrum och köket har renoverats från grunden och nya rör har lagts i hela huset. Kvar på att-göra-listan står ett rum på övervåningen, fixa till ladugården samt bygga en grillplats, virkesförråd och friggebod på tomten.

Men det blir vårt drömhus till slut. Och att jobba utomhus blir kul.

Annons

Annons