Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, sep, 24 2018
Senaste Nytt

Hög tid att ändra stadgarna i huset

Pedersen, Terje: Står det rätt i stadgarna? Ta tag i bostadsrättsföreningen och se till att matcha bestämmelserna med gällande lag. Arkivbild.
Pedersen, Terje: Står det rätt i stadgarna? Ta tag i bostadsrättsföreningen och se till att matcha bestämmelserna med gällande lag. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 03 nov 2017

Lagen om ekonomiska föreningar ändrades förra året, vilket även berör bostadsrättsföreningar. Nu gäller nya regler för allt från när en årsredovisning ska vara tillgänglig – till tiden för kallelser.

Visserligen har din bostadsrättsförening till nästa sommar på sig att fräscha upp stadgarna så att det matchar nya bestämmelser. Låter det som mycket tid? Tänk om, och sätt igång genast.

Man behöver ju ofta fatta beslut om ändringar i stadgar på två stämmor. Det tar sin tid, så ska man hinna med måste man nästan sätta i gång nu, säger Monika Jukic, chefsjurist på Sveriges bostadsrättscentrum.

Stadgarna ska vara ändrade senast sista juni 2018. Ändringarna gäller bland annat kallelser till föreningsstämma. I dag krävs att man kallar tidigast fyra och senast två veckor inför en stämma. Men snart blir tidsfristen längre.

Man kallar tidigast sex veckor och senast fyra veckor inför en ordinarie stämma, säger Monika Jukic.

Att söla med årsredovisningar är inte heller okej. Den ändrade tidsfristen för när den ska vara tillgänglig – från senaste en vecka till senast två veckor före en årsstämma – ska in i stadgarna.

Känt sedan tidigare är att det nuförtiden är lättare att hyra ut sin bostadsrätt i andrahand.

Tidigare var det ”beaktansvärda skäl” som krävdes. Nu är det endast ”skäl”. Man behöver ändra formuleringarna i stadgarna.

Annons