Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, sep, 24 2018
Senaste Nytt

Villapriser i Malmö och Göteborg sjunker

Fredrik Sandberg/TT: Huspriserna låg stilla senaste månaden.
Fredrik Sandberg/TT: Huspriserna låg stilla senaste månaden.
Publicerad av
TT - 09 nov 2017

Tvärtemot signalerna som nu pekar på att bostadspriserna har vänt ner, främst i storstäderna och på bostadsrätter, så steg villapriserna i Stockholms län i oktober jämfört med september, enligt de preliminära regionala siffrorna som SCB tagit fram för TT:s räkning och som bygger på priset i förhållande till taxeringsvärdet.

I Stor-Malmö har däremot villapriserna sjunkit med 1,6 procent senaste månaden. I Stor-Göteborg har priserna nu fallit två månader i rad, –0,6 procent både i september och i oktober. I riket låg priserna i genomsnitt stilla.

Rätt stabilt

Villapriserna rör sig trögare, men rätt stabilt. De stora förändringarna på marknaden handlar i mångt och mycket om bostadsrätterna, speciellt i Stockholms och Göteborgs innerstad, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Det finns nu en viss osäkerhet på bostadsmarknaden och varenda statistiksiffra lusläses.

Vår känsla är att bostadsrättspriserna har gått ner 10–15 procent de senaste månaderna, främst i Stockholms innerstad, men även i förorterna, säger Johan Engström.

Plus på ett år

Men på ett års sikt har priserna inte sjunkit, vilket Engström tycker är viktigt att påpeka. De som suttit på sin bostad längre än så ligger förmodligen fortfarande på plus jämfört med inköpspriset. Han tror inte att priserna faller så mycket mer, om inget oförutsett inträffar som påverkar ekonomin i stort, såsom ökad arbetslöshet eller rejält stigande räntor, vilket inget direkt tyder på i dagsläget.

På de här nivåerna kommer säljare och köpare att börja mötas igen, tror Engström.

Under den senaste tremånadersperioden, augusti–oktober, låg prisuppgången på villor i riket på två procent jämfört med närmast föregående tremånadersperiod. På årsbasis ligger prisuppgången i riket på nio procent, enligt SCB.

Annons