Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, sep, 24 2018
Senaste Nytt

Bolånekunder lite försiktigare

Fredrik Sandberg/TT: De svenska bolånekunderna manas till försiktighet. Arkivbild.
Fredrik Sandberg/TT: De svenska bolånekunderna manas till försiktighet. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 12 nov 2017

Den senaste tiden har rapporterna om en allt svajigare bostadsmarknad duggat tätt. Och i samband med att de svenska storbankerna rapporterade för sina tredje kvartal lyfte flera bank-vd:ar fram att den svenska bostadsmarknaden mattas.

TT har ställt frågor till sex banker om de på något sätt har förändrat rutinerna kring kreditgivning till bostadslån under året, och om de vidtagit – eller planerar att vidta – förändringar när det gäller villkoren för brygglån som används då någon tillträder sitt nya boende innan det gamla sålts.

"Följer utvecklingen hela tiden"

Nordea säger att inga förändringar gjorts gällande ovanstående frågor. Däremot har banken sett en tendens sedan efter sommaren att fler väljer att sälja sin befintliga bostad innan de tecknar kontrakt på en ny.

Man kanske hade lite mer is i magen förr och nu vill man ha sitt på det torra innan, säger Janina Pfalzer, pressekreterare på Nordea.

När det gäller eventuellt förändrade villkor för brygglån skriver SEB till TT att banken följer utvecklingen på marknaden hela tiden men att man "inte tagit något sådant beslut ännu".

Om frågan att vid bostadsbyte köpa eller sälja sin bostad först, skriver SEB på bankens hemsida att ”vår generella rekommendation är att du säljer din bostad först”.

I en uppåtgående marknad så är det inte ett problem. Men det klart om nu bostadsmarknaden bromsar upp, eller till och med backar lite grand, då kan det bli ett problem. Vår rekommendation är att man ska vara väldigt försiktig i sin kvar att leva på kalkyl och inte överskattar det pris man kan få för sin nuvarande bostad, säger Frank Hojem, presschef på SEB.

TT har också ställt frågan om bankerna har avslagit en större andel bolåneansökningar hittills i år jämfört med förra året.

SEB säger att de inte kan se någon större skillnad i sin statistik. Men Handelsbanken har en något annorlunda bild av läget.

Marginell ökning avslag

”Vi har märkt en marginell ökning av antalet avslag hösten 2017 jämfört med hösten 2016. Vi följer givetvis utvecklingen för att se om detta är början på en trend, men anser att det i dagsläget är för tidigt att dra någon slutsats av det”, skriver banken till TT.

Övriga tillfrågade banker – Swedbank, SBAB och Danske Bank – säger att de inte har avslagit en större andel bolån eller avser förändra brygglånen.

När det gäller frågan kring förändrad kreditgivning generellt är bilden blandad. SEB och SBAB säger att de så kallade ”kvar att leva på”-kalkylerna har ökat i vikt eller justerats något.

Annons