Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, sep, 24 2018
Senaste Nytt

Fler tror på fallande bopriser

Henrik Montgomery/TT: SEB:s boprisindikator faller kraftigt.
Henrik Montgomery/TT: SEB:s boprisindikator faller kraftigt.
Publicerad av
TT - 13 nov 2017

SEB:s boprisindikator faller rejält och noterar den näst största förändringen i sin 15-åriga historia. Nedgången är 39 enheter jämfört med föregående månad och indikatorn ligger nu på 11.

Det är inte samma sak som att priserna kommer att gå ner. Det är trots allt fortfarande en majoritet som tror på stigande priser, säger Jens Magnusson.

Dock inte i Stockholm, där tror nu fler att priserna faller än tvärtom. Skillnaderna mellan regionerna har vuxit, konstaterar Magnusson.

Det är en återspegling, dels av de faktiska skeendena på marknaden men också det faktum att det har rapporterats väldigt mycket om det här i media, säger han.

Den kraftiga nedgången kommer precis inför att Finansinspektionen ska ta beslut om förstärkt amorteringskrav, en fråga som hamnar i regeringens knä.

Det blir ett litet dilemma för regeringen i den situation som är, säger Magnusson.

TT: Att branschen, banker och andra aktörer på bostadsmarknaden är emot amorteringskravet. Är det därför som det skrivs så mycket om bostadspriserna just nu?

Det tror jag är lite väl konspiratoriskt. Det här nya amorteringskravet berör bara en liten del, vissa områden och vissa hushåll, framför allt storstadshushåll, säger han.

Annons