Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, okt, 21 2018
Senaste Nytt

Bevarat plåttak på Bryggeriet

Bryggeriet, Igeldammsgatan 22, Nybyggnadsår 1917 - 1920 Foto:  Cyrillus Johansson (Arkitekt)
Bryggeriet, Igeldammsgatan 22, Nybyggnadsår 1917 - 1920 Foto: Cyrillus Johansson (Arkitekt)
Publicerad av
Redaktionen - 24 nov 2017

Text: Axel Johansson

 

Tre fastigheter på Kungsholmen i Stockholm har fått ett rejält ansiktslyft. De utgör tillsammans kvarteret Industriverket, och Oscar Properties har gjort en ombyggnation av de gamla industrilokalerna till att bli moderna. Fasaden restaurerades för att bibehålla den gamla känslan.

 

Kvarteret består av Bryggeriet, Cigarrfabriken och Radiofabriken och det var i april 2015 som Oscar Properties startade projektet och har också hand om totalentreprenaden.

– Det är skönt då vi lärt oss mycket om hur vi jobbar internt och hur man bygger om sådana här gamla byggnader. Vi har bra erfarenhet och lite kortare startsträcka än de som behöver sätta sig in i något sådant här som ny, säger Fredrik Andersson, entreprenadchef på Oscar Properties.

En del av arbetet med att bevara det gamla är exteriört. En del fasader och tak är K-märkta, Bryggeriet har till exempel ett bandat plåttak med mycket fönster och ett ventilationstorn från den tid då det var industriverksamhet. Där har Oscar Properties varit noga med att bevara och restaurera den plåt som gått att spara.

Bryggeriets fasad har tidigare varit i rått tegel men blev med tidens gång målat med gul färg. Mot gatan där fasaden syns mest sitter färgen ganska dåligt vilket gör att Oscar Properties valt att tvätta bort färgen och då få fram den ursprungliga fasaden.

– Vi kompletterar fogarna också så att de blir fina. Det ser mycket trevligare ut med en tydlig tegelfasad när det finns tegel. På baksidan får den gula färgen vara kvar då den är svår att få bort. Där kompletteringsmålade man istället.

Cigarrfabrikens och Radiofabrikens fasader restaurerades och färgades om. Cigarrfabriken har även fått en ny fasad med keramikplattor på en ny tillbyggd del.

Inflyttningar till samtliga fastigheter är beräknade att pågå under år 2017.  N

 

Annons