Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, okt, 21 2018
Senaste Nytt

Balder förvärvar Hallonbergen Centrum

Balders vision om nya Hallonbergens centrum. Illustration: 3XN.
Balders vision om nya Hallonbergens centrum. Illustration: 3XN.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 28 nov 2017

Nyligen godkände kommunstyrelsen i Sundbyberg  Balders förslag om att köpa Hallonbergens centrum för en summa om 840 miljoner kronor. Balder erbjuds samtidigt att köpa byggrätter för 800 miljoner kronor när detaljplanen vunnit laga kraft.

Det ursprungliga priset för centrumfastigheten var 920 miljoner kronor. Att priset sänktes för Hallonbergens centrum beror bland annat på kostnader om 34 miljoner kronor för rivning av ett före detta äldreboende, skriver Stockholm Direkt.

I Balders idékoncept ingår bland annat bostäder för 2 100 personer och ett hotell med 200 rum. Centrumbyggnaden ska omvandlas till att bli en mötesplats för fritid, kultur, besöksnäring, bibliotek, konferens, utbildning, friskvård, kontor och restauranger. Butikerna flyttar ut. Hallonbergsplan görs om på ett sätt så att människorna tar över torget, vars nya utformning fått arbetsnamnet "Sundtorget".

Försäljningen har kritiserats av oppositionen i kommunen.

– Jag tycker att det är onödigt och oprofessionellt. Om ett företag är på väg att gå i konkurs kanske man behöver sälja billigt, men så är inte fallet för kommunen. Man är så angelägen om att sälja att man inte tar betalt, säger oppositionsrådet Peter Schilling (S).

Balder har tävlat mot Wallenstam om att få köpa centrumet.

Klart sedan tidigare är att Sundbybergs kommun har godkänt att Folkhem vunnit tävlingen om att utveckla centrumet i Ör.

Den 18 december i år ska kommunfullmäktige i Sundbyberg fatta beslut om vem som får utveckla Rissne centrum. Även där står Balder för ett av bidragen, och Balder tävlar nu mot Einar Mattsson och Ikano Bostad.

Annons