Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, okt, 21 2018
Senaste Nytt

Exklusivt kontor på Grand Hôtel byggs med KL-trä

Stig Axelsson, försäljningschef Martinsons Byggsystem. Foto: Martinsons.
Stig Axelsson, försäljningschef Martinsons Byggsystem. Foto: Martinsons.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 30 nov 2017

Martinsons bjälklag i KL-trä valdes när den exklusiva kontorsbyggnaden Royal Office skulle uppföras ovanpå Grand Hôtel, som är en av Stockholms mest kulturhistoriskt värdefulla byggnader. 

– KL-trä var i princip det enda material som var lätt nog för att kunna användas som bjälklag i stommen, säger Stig Axelsson, försäljningschef på Martinsons Byggsystem.

Royal Office utgörs av en två våningar hög påbyggnad på fastigheten Grand Royal som ligger i direkt anslutning till Grand Hôtel på Blasieholmen i Stockholm. Kontoret omfattar en yta på totalt 2500 kvadratmeter och är placerad över hotellets kända vinterträdgård.

Att man valde KL-trä till bjälklaget hade två primära orsaker. KL-trä är ett material med stor bärkraft i förhållande till den låga vikten, något som gör materialet perfekt till påbyggnader.

För att minimera byggstök i de trånga utrymmena kring byggplatsen mitt i Stockholms innerstad var det också viktigt att använda ett material som gick snabbt och smidigt att få på plats.

– KL-trä är optimalt i båda fallen. Dess höga bärkraft i förhållande till den låga vikten gör att det inte belastar den befintliga byggnaden mer än absolut nödvändigt. Dessutom är det lätt att lyfta och snabbt sätta på plats. En annan viktig faktor är att KL-trä inte kräver några torktider, byggprocessen kan alltså löpa på direkt bjälklaget när kommit plats, säger Stig Axelsson.

God ljud- och vibrationsisolering var ytterligare en parameter i arbetet med Royal Office.

– Att stegljud och olika typer av vibrationer inte skulle märkas i byggnaden var väldigt viktigt. Därför var det extra roligt att vi kunde leva upp till de högt ställda kraven, säger Stig Axelsson.

Royal Office kommer att stå klart för inflyttning under 2018.

 

Annons