Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, dec, 18 2017
Senaste Nytt

Projekttävlingen om Hovet- och Söderstadiontomten avgjord

Visionsbild: White och Luxigon/ Kjellander Sjöberg.
Visionsbild: White och Luxigon/ Kjellander Sjöberg.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 24 nov 2017

Med förslaget ”Söderhov” vann White och Kjellander Sjöberg i ett gemensamt arbete projekttävlingen om tomten för nya Söderstadion-Hovet som arrangerades av Stockholms Stad.  Man kommer nu att arbeta vidare med att skapa en attraktiv och miljövänlig stadsdel i världsklass.

Det vinnande förslaget har tagits fram på uppdrag av Wallenstam, Åke Sundvall och Castellum och rådgivande konstruktör har varit ELU.

Tomten för Söderstadion-Hovet är en av de viktigaste pusselbitarna när den nya Söderstaden ska utvecklas och knytas ihop med Slakthusområdet, Södra Skanstull, Gullmarsplan och Hammarby Sjöstad. 

Visionen för det vinnande förslaget tar sin utgångspunkt i platsens historia som mötesplats med storslagna arenor och landmärken för hela Sverige.

- Grundtanken i vårt förslag har hela tiden varit att bygga vidare på det som finns men i en annan skala. För att skapa ett attraktivare område måste vi ha ett jämnare flöde av människor till platsen, inte bara när det är stora evenemang. Samtidigt som Beyoncé fyller Tele2 arena ska du kunna gå och se ett lokalt band spela i Arkaderna, säger Daniel Lisskar, arkitekt hos White.

Globenområdet i Söderstaden utvecklas till en ny stadsdel med arbetsplatser, bostäder och ett nytt utbud mindre scener för musik och sport. Området ska få upp till 1 000 nya bostäder och 30 000 nya kvadratmeter kontorsyta. Bostadskvarterens bottenvåningar fylls med butiker, caféer och restauranger. I förslaget finns även planer på en helt ny sporthall och ett nytt kulturhus. I områdets hjärta anläggs Söderhovsparken, som omges av kulturhuset och Arkaderna, och blir en naturlig mötesplats för de som bor och arbetar i området.

För att klara de fria spännvidder som träningsrinkarna under nuvarande Hovet kräver, och samtidigt kunna bära upp bostadshusen som byggs ovanpå, anläggs en två våningar hög fackverkskonstruktion. Inuti detta unika rum skapas publika mötesplatser bland annat i form av en saluhall, en mindre musikscen och restaurang.

- Stockholm får nu en ny stadsdel som fylls av liv under dygnets alla timmar och årets alla dagar. Det känns fantastiskt att vi på White med vår breda kompetens får fortsätta att utveckla Södermalm och koppla ihop den nya stadsdelen med Globen och Söderstaden, säger Ulla Bergström, kontorschef hos White i Stockholm.

Målet med förslaget var att skapa en lika global som lokal känsla, där ytorna och lokalerna kan ha flera användningsområden. Med anledning av områdets nuvarande storskalighet har arkitekterna bakom förslaget valt en stadsstruktur som tillför området ett nytt och finmaskigt gatunät i promenadvänlig skala som dessutom skapar vindskyddade gatumiljöer och platser. Området utformas med fokus på gång- och cykeltrafikanter.

Juryns utlåtande:

Bedömningsgruppens slutsats är att förslaget Söderhov har den idé och struktur som bäst tål att bearbetas vidare. Konsortiet visar med process­beskrivning och referensprojekt på god förståelse för platsens komplexitet och genomförandekapacitet.