Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, feb, 18 2019
Senaste Nytt

Neråt för nybyggnads- och utbyggnadsprojekt av Handelsfastigheter

Bild: Mall of Scandinavia.
Bild: Mall of Scandinavia.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 08 feb 2018

Den senaste kartläggningen av ny projekterad yta inom ramen förköpcentrum och handelsområden, SSCD (Swedish Shopping Centre Directory) visar att etableringsviljan är på väg att mattas av. Den totala projektportföljen har krympt med 400 000 kvadratmeter på ett år till följd av den ökande e-handeln, kraftig utbyggnation i den fysiska handeln och förändrat konsumentbeteende. 

Trots den senaste negativa statistiken för tillväxten av nya köpcentrum- handelsområdesprojekt visar volymen av transaktioner av handelsfastigheter på starka siffror. Datscha har i samband med uppdateringen av köpcentrumdatabasen Swedish Shopping Centre Directory (SSCD) även tagit fram statistik över transaktionsvolymer för handelsfastigheter på den svenska fastighetsmarknaden 2017. 

Enligt Datschas statistik är handelsfastigheter fortfarande ett hett segment och siffrorna avseende transaktioner indikerar inte på någon drastisk nedgång. 2017 var ett toppår även om det inte slutade på all time high.

- Även om Datschas statistik visar att  2017 inte innebar all-time-high så är det fortfarande mycket starka siffror sett till volym. Det omsattes handelsfastigheter till ett värde om närmare 30 miljarder kronor och 1 368 725 kvadratmeter yta har bytt ägare under 2017. Det är den näst högsta volymen sedan finanskrisen 2008 och en trolig anledning till de höga siffrorna är att fastighetsägare och utvecklare upplever att det är en bra tid att kapitalisera på sina investeringar, säger Kristina Andersson, Global Head of research Datscha.

Gävle hetare än Göteborg och Malmö, ökar med 525 procent. 

Trenden är att det är volymhandel som köps och säljs. Den stora marknaden är Stockholms kommun där transaktionsvolymen av handelsfastigheter uppgår till 3,2 miljarder kronor. Men till skillnad från tidigare år är det en landsortskommun som står för den största ökningen. I Gävle uppgick transaktionsvolymen av handelsfastigheter till 2,5 miljader kronor. Det är en ökning med hela 525 procent jämfört med 2016. Gävle hade under 2017 en högre transaktionsvolym än både Göteborg och Malmö. 

- Det som möjliggör den starka tillväxten och intresset för Gävle är framförallt den höga befolknings-tillväxten. Gävle är en av landets snabbast växande städer och har enligt SCB till och med en starkare omsättningsutvveckling bland företag  än Stockholm säger Kristina Andersson, Global Head of Research Datscha.