Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, mar, 25 2019
Senaste Nytt

Hållbart och lekfullt på plåtmässa

Lollipop House av Moon Hoon. Foto: Moon Hoon
Lollipop House av Moon Hoon. Foto: Moon Hoon
Solar egg är en av de byggnader som är nominerade till Plåtpriset som delas ut på PLÅT18. Foto: Creative Commons/Riksbyggen
Solar egg är en av de byggnader som är nominerade till Plåtpriset som delas ut på PLÅT18. Foto: Creative Commons/Riksbyggen
Publicerad av
Susanne Ringhe… - 07 mar 2018

Arkitekturevenemanget PLÅT18 tar plats den 8e mars på Slagthuset i Malmö. Här samlas omkring 300 arkitekter och beslutsfattare inom bygg- och fastighetsbranschen för att lyssna och bli inspirerade av några av världens främsta arkitekter, materialexperter, forskare och fasadinnovatörer.

Seminariedagen innehåller både föreläsningar och en materialutställning. Syftet med PLÅT18 – en sammankomst som hålls årligen – är att lyfta fram metallfasadernas möjligheter genom inspirerande arkitektur och innovativa lösningar i världsklass.   

I år är huvudtemat hållbarhet. HYBRIT (Hydrogen Breaktrough Ironmaking Technology) är en ny, revolutionerande teknik som ska ge en koldioxidfri stålproduktion med hjälp av vätgas. Bakom satsningen står SSAB, LKAB och Vattenfall. En lösning med hållbara sociala bostäder på New Yorks öde fasader presenteras av Framlab.

Konstnären Lars Bergström på Bigert & Bergström berättar om sin och kollegans Mats Bigerts uppmärksammade bastuskapelse Solar Egg (för Riksbyggen) vars fasad är gjord av guldfärgad rostfri spegelplåt med fasetter som speglar solljuset. Bastun är en social skulptur, menad att fungera som mötesplats för att diskutera klimat och hållbar samhällsutveckling. Byggnaden är för övrigt en av de nominerade till Plåtpriset 2018 som delas ut till en svensk arkitektbyrå vid slutet av seminariedagen.

Metallen koppar behandlas under två punkter denna dag: av Inger Odnevall Wallinder, professor i korrosion och under rubriken materialprojekt. Andra materialprojekt som presenteras är i galvaniserat stål – The Silo, rosttrögt stål, titanzink - Långbrodalsskolan och aluminium.

Moon Hoon, sydkoreansk, normkrossande stjärnarkitekt som vill göra arkitekturen mindre allvarsam, har bjudits in som gästföreläsare.    

Arrangörer av PLÅT18 är Plåt & Ventföretagen, Rheinzink, Bevego, Aurubis, Heco, Plannja, Paroc, Ruukki och SSAB. 

Text: Susanne Ringheim Kilje