Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, mar, 25 2019
Senaste Nytt

Hyllie blir en av Öresundsregionens klimatsmartaste stadsdelar

Bild: Wästbygg.
Bild: Wästbygg.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 08 mar 2018

Wästbygg Projektutveckling har fått en markreservation i Hyllie i Malmö. Totalt handlar det om 3500 kvadratmeter och tillsammans med Kanozi arktitekter har man tagit fram ett grönt kvarter som ska passa profilen för området. I ambitionen att ta ledningen i hållbar utveckling har man i ett klimatkontrakt fastlagt en vision för Hyllie:

"Hyllie ska utvecklas till Öresundsregionens klimatsmartaste stadsdel och bli en global förebild för hållbar stadsutveckling".

- Wästbygg vill som samhällsbyggare självklart vara en del av detta arbete, säger Karl Stenson som är affärsutvecklare på Wästbygg Projektutveckling.

Den tilldelade byggrätten ligger i Solkvarteren, några hundra meter öster om Hyllie stationstorg. Som namnet avslöjar finns här bra fysiska förutsättningar för att kunna nyttja solens energi.
— Vi vill självfallet ta tillfället i akt och lösa delar av fastighetens energibehov med solenergi, fortsätter Karl Stenson. Eller varför inte ladda din elcykel och bil med den egenproducerade energin för att även främja hållbart resande.

Hållbarhet har blivit ett fokusområde för Wästbygg, som har som mål att företagets verksamhet ska bli fossilfri till 2030.

—Jag tror att vi som bostadsutvecklare har mycket att lära av de som utvecklar kontorsfastigheter med smarta, automatiserade lösningar för ventilation, belysning och uppvärmning som minskar byggnadens energianvändning. Vi kommer också få fler samägda ytor som minskar den egna lägenhetsytan till förmån för fler lägenheter. Även stommar av trä, som har ett positivt koldioxidavtryck kommer att bli vanligare, avslutar Karl Stenson.