Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, jan, 23 2019
Senaste Nytt

Spaden i marken för NSM - Nya Sjukhusområdet Malmö

Bild: White arkitekter.
Bild: White arkitekter.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 27 apr 2018

Snart går byggstarten för NSM Vårdbyggnad, Nya Sjukhusområdet Malmö. White ritar de två vårdbyggnader som kommer utgöra själva hjärtat av sjukhuset.

– För att kunna ge vård i världsklass behöver sjukhuset också vara en arbetsplats i världsklass, säger Kjell Nyberg, ansvarig arkitekt.

Genom en sinnlig och hållbar arkitektur, i kombination med den senaste kunskapen inom miljö, energi och dagsljus, skapar NSM förutsättningar för framtidens vård med människan i fokus.

Vårdbyggnaderna möter de krav på utveckling och förändring som vården ständigt befinner sig i och måste förhålla sig till. Flexibelt utformade undersökningsrum skapar möjligheter och förutsättningar att bedriva en mer personcentrerad vård. För ökad patientsäkerhet och integritet består vårdavdelningarna av enpatientrum och varje avdelning kommer ha tillgång till balkong.

En viktig utgångspunkt i gestaltningsprocessen av NSM har varit sjukhusområdets unika gröna miljöer, som består av över 70 trädarter och knappt 700 träd. Den läkande och positiva inverkan grönska har på människor är också anledningen till att flera av vårdbyggnadernas fasader kompletteras med vertikal och horisontell grönska.

De nya vårdbyggnaderna, tillsammans med den övriga omvandlingen av området, bidrar till att knyta samman omgivande stadsdelar och utveckla sjukhusområdet i Malmö till en mer inkluderande del av staden.

- Vi som jobbar med detta projekt ser det som en förmån och bland det viktigaste man kan göra som arkitekt. Samtidigt är det ett stort ansvar att verka för att den byggda miljön verkligen gör skillnad för patienter, personal och anhöriga, säger Kjell Nyberg.