Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, mar, 18 2019
Senaste Nytt

Konsumentverket ska granska bostadsrättsavtal

Patrik Lundin / SvD / TT: Konsumentverket kommer nu att granska upplägget närmare.
Patrik Lundin / SvD / TT: Konsumentverket kommer nu att granska upplägget närmare.
Publicerad av
TT - 05 jul 2018

Well fastigheter har lanserat en ny slags bostadsrätter, där föreningen står för lånen. Avgiften blir hög, men köpeskillingen låg. Ett slags mellanting mellan hyresrätt och bostadsrätt, och en instegmodell på bostadsmarknaden för dem som inte får låna, enligt Wells vd Christofer Carlsson.

Men det finns flera frågetecken kring konstruktionen, både när det gäller risken och nackdelarna för köparen att låta ta föreningen låna upp pengarna, och att föreningens styrelse tillsätts helt av fastighetsbolaget Well.

Mandat att höja avgifter

Maria Nilsson, jurist på Konsumentverket, ser risker med konceptet.

Konsumenterna väljer bort rätten till styrelserepresentation. Men en bostadsrättsförenings styrelse har mandat att höja avgifterna för att betala exempelvis lån. Redan höga avgifter skulle kunna bli ännu högre, säger hon.

Hon konstaterar att konceptet verkar vända sig till dem som inte har någon möjlighet att få vanliga bostadslån av bankerna.

Det är en indikation på att köparna inte har den ekonomi som krävs, och det skulle kunna bli problematiskt.

Wells koncept verkar fungera som en slags hyresrätt med en egen insats, konstaterar hon, fast här får också köparna de förpliktelser som följer med en bostadsrättslägenhet.

Detta är inte en hyreslägenhet, här är man låst. Det är man inte i en hyresrätt, om man inte kan betala kan man bara säga upp den.

Myndigheter ska granska

Konsumentverket kommer nu att granska upplägget närmare, berättar hon.

Ja, vi ska titta på det här. Jag kommer också kontakta Finansinspektionen, eftersom de har tillsyn över lagen om bostadskrediter, och med Mäklarinspektionen, säger Maria Nilsson.

Finansinspektionen vill inte kommentera enskilda bostadsupplägg, men pekar på att man flera gånger lyft fram riskerna med höga föreningslån i bostadsrättsföreningar.

Fastighetsmäklarinspektionen vill inte heller säga något om Wells upplägg, annat än att det är viktigt att köpare sätter sig in i alla aspekter av en bostadsaffär, och att detta är särskilt viktigt här, eftersom det är ett ovanligt upplägg.