Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, maj, 21 2019
Senaste Nytt

Tuffare tider för bostadsutvecklarna

Tomas Oneborg/SvD/TT: Nya bostäder i Sundbyberg, men hur går det för nyproduktionen framöver?
Tomas Oneborg/SvD/TT: Nya bostäder i Sundbyberg, men hur går det för nyproduktionen framöver?
Publicerad av
TT - 13 jul 2018

Det går tungt för bostadsbolagen, visar en rad kvartalsrapporter. Men fastighetsbranschen är delad, berättar Henrik Dahlgren, finansanalytiker fastigheter på Danske bank.

Bolagen som sysslar med kommersiella fastigheter lever i den bästa av världar nu, med lågt ränteläge och en högkonjunktur. Både Fabege och Kungsleden har lämnat starka rapporter, säger han.

Annat är det med bostadsmarknaden.

Andrahandsmarknaden för bostäder är skakig, och när det gäller nya lägenheter är köparna mycket tveksamma. Både Oscar Properties och Tobin Properties redovisar kraftiga fall i antalet sålda bostäder mellan april och juni i år. JM sålde också färre lägenheter, och resultatet blev sämre jämfört med samma tid i fjol. Ändå steg JM:s aktie under förmiddagen efter rapporten.

Det beror på att marknaden redan hade handlat ned aktien innan rapporten. Nu när den kom var den i linje med förväntningarna, och då åkte aktien upp, säger Henrik Dahlgren.

Olyckskorpar skrockar

Nu under sommaren ligger mycket av nyförsäljningen nere, men till hösten måste den komma igång igen om bostadsbolagen ska klara sig.

Olyckskorpar skrockar om bostadsutvecklarnas fall när bostadspriserna sjunker. Ett mindre bolag, Axxonen, har redan gått omkull. Riksbanken har uttryckt oro för bostadspriserna, de kan falla ytterligare, varnade Riksbankschefen Stefan Ingves när räntebeskedet kom i början av juli.

Henrik Dahlgren tror också att oron på bostadsmarknaden kommer att fortsätta under hösten.

Jag tror att priserna på andrahandsmarknaden kan gå ned lite till, och att det kommer att vara fortsatt trögt för nyproduktion.

Splittrat i landet

Fast det ser inte lika illa ut för hela landet, tror han.

Stockholm går trögt för nyproduktion, trögare än i övriga landet. Antalet såda lägenheter har sjunkit med 40 procent i Stockholm, men bara 20 procent i resten av landet. Det är dyrare bostäder i Stockholm som är svårast, säger Henrik Dahlgren.

TT har sökt både Tobin Properties, Oscar Properties och JM angående rapporterna, men inget av bolagen har återkommit.

Ny dom räddar köparna

Samtidigt som några av bostadsutvecklarna lämnar sina kvartalsrapporter kommer en ny dom i Stockholms tingsrätt, som kan få stora konsekvenser för branschen, rapporterar SvD. Köparna behöver bara acceptera kortare förseningar i bygget, enligt domen. Sex veckors försening – sedan kan köparna frånträda avtalet.

Många av bostadsföretagen har låst sina köpare till sig med långa kontrakt som de vägrat gå ifrån, trots att byggena försenats. För branschen innebär det stora risker i en redan ansträngd verklighet.

Många bostadsproducenter är beroende av säkerhet när de startar produktionen för att kunna finansiera projekten. Nu flyttas en del av risken från köparna till bolagen. Det verkar fullt rimligt att köpare ska kunna komma ur avtal om säljaren inte levererar, och jag tror att marknaden är på väg åt det hållet, säger Henrik Dahlgren.

De större bolagen som producerar bostäder, som JM, Skanska och PEAB, kan dock klara de hårdare tiderna bättre än de små, konstaterar han.

Den allmänna oron på marknaden och den uppskärpning som krävs gynnar de större aktörerna, säger Henrik Dahlgren.