Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, maj, 21 2019
Senaste Nytt

Ny kartläggning visar: Här får du mest bostad för miljonen

I Fagersta får man mest kvadratmeter för en miljon kronor. Foto: Hannes Olsson/Wikimedia Commons
I Fagersta får man mest kvadratmeter för en miljon kronor. Foto: Hannes Olsson/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 18 jul 2018

För samma peng kan du antingen köpa en minimal lägenhet i Stockholm eller en gigantisk villa längre norrut i landet. En miljon kronor ger dig nämligen ynka 14 kvadratmeter bostadsrätt i Stockholm eller hela 220 kvadratmeter villa i Sollefteå. Kommunen i Västernorrland toppar, tillsammans med Högsby och Kramfors, listan över var du får mest villa för pengarna. Listan över var du får mest bostadsrätt för pengarna toppas däremot av kommunerna Fagersta, Haparanda och Tidaholm. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.

 

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Mäklarstatistik kartlagt hur många kvadratmeter bostadsrätt och villa du får för en miljon kronor i olika delar av landet. Resultatet visar att du kan få så mycket som 220 kvadratmeter villa i den norrländska kommunen Sollefteå. Därefter toppas listan över var du får mest villa för pengarna av kommunerna Högsby, Kramfors och Filipstad.

 

Kartläggningen visar också att du kan få hela 333 kvadratmeter bostadsrätt i Fagersta för en miljon medan du enbart får 14 kvadratmeter för samma slant i Stockholms kommun. Förutom Fagersta är Skara, Tidaholm och Haparanda andra prisvärda kommuner som toppar listan. Hela nio Stockholmskommuner hamnar i topp över var du får minst kvadratmeter bostadsrätt för pengarna.

 

– Om du planerar att köpa bostad i en kranskommun till en större stad kan du få betydligt fler kvadratmeter för pengarna. Köper du exempelvis en villa i Borås, som bara ligger några mil utanför Göteborg, får du dubbelt så mycket yta för en miljon kronor. Samtidigt är det viktigt att det satsas mer på bra kommunikationer och fler arbetstillfällen för att fler ska överväga att bo utanför storstäderna, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

 

– Bostadsmarknaden har nu stabiliserats och för första gången på länge ser vi inga nedgångar i prisstatistiken för den senaste månaden. Just nu talar det mesta för fortsatt stabila prisnivåer under det närmsta året. Det finns dock flera faktorer som kan komma att påverka läget. På kort sikt är det främst olika politiska utspel som kan skapa mest osäkerhet på bostadsmarknaden, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

 

Topplista: Här får du flest antal kvm

bostadsrätt för en miljon kronor

 

1. Fagersta kommun             333 kvm

 

2. Haparanda kommun         300 kvm

 

3. Tidaholm kommun            268 kvm

 

4. Skara kommun                 234 kvm

 

5. Åmål kommun                  214 kvm

 

6. Kalix kommun                  190 kvm

 

7. Götene kommun              188 kvm

 

8. Tibro kommun                  187 kvm

 

9. Nybro kommun                184 kvm

 

10. Kristinehamn kommun   182 kvm

 

Topplista: Här får du flest antal kvm

villa för en miljon kronor

 

1. Sollefteå kommun             220 kvm

 

2. Högsby kommun              217 kvm

 

3. Kramfors kommun            188 kvm

 

4. Filipstad kommun             180 kvm

 

5. Hultsfred kommun            179 kvm

 

6. Emmaboda kommun        179 kvm

 

7. Hagfors kommun              178 kvm

 

8. Älvsbyn kommun              177 kvm

 

9. Kalix kommun                   149 kvm

 

10. Degerfors kommun        142 kvm