Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, maj, 21 2019
Senaste Nytt

Rubeln försvagas igen

Ett korthus av rubelsedlar. Foto: Creative Commons, kredit: AIDPodgorny
Ett korthus av rubelsedlar. Foto: Creative Commons, kredit: AIDPodgorny
Publicerad av
Markku Björkman - 08 aug 2018

En rysk tidning publicerade nyligen en skiss av möjliga amerikanska sanktioner. Artikeln skickade rubeln till den lägsta nivån på 20 månader. 

Den ryska tidningen Kommersant, har enligt Reuters publicerat något som anses vara en komplett skiss av en proposition om nya amerikanska sanktioner mot Ryssland.

Dokumentet beskriver ett antal möjliga begränsningar för flera statliga ryska banker, med verksamhet i USA, däribland Sberbank, som kommer att leda till ett rubelfall över 4 procent.

Oljefonden har investerat mer än 5 miljarder kronor i banken.

Ett antal amerikanska senatörer framförde detaljerna om sanktioner i början av augusti. Det handlar om en mängd sanktioner som syftar till att bestraffa Rysslands deltagande i presidentvalet i USA och ryssarnas verksamhet i Syrien och Ukraina.

Ryska aktier föll markant efter publiceringen. RTS-referensen på Moskvas börs är 2,74 procent för dagen (den 7 august 2018).

Rubeln faller också i verkligheten något. Den har försvagat 2 procent mot dollarn jämfört med tidigare nivåer. Rubeln var senast så svag i november 2016. 

Källa: Reuters