Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Ohållbara arbetsförhållanden i Oscars Norra tornen

Bild: Oscar Properties.
Bild: Oscar Properties.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 14 sep 2018

Flera byggnadsarbetare vittnar om orimliga arbetsförhållanden på prestigebygget Norra tornen i Stockholm, enligt Byggarbetaren. Bygghiss saknas, byggmaterialet släpas genom trappan – tolv våningar upp. Oscar Properties har bråttom att få det ena tornet, Innovation med 37 våningar, inflyttningsklart till jul.

 

Några av byggarbetare som just nu uppför tornen vittnar för Byggnadsarbetaren om ohållbara arbetsförhållanden. – Det är det absolut värsta bygge jag varit på någonsin, säger Erik,.

 

– Vi släpar material och verktyg i trapporna flera gånger per dag. Det sliter oerhört. Det är katastrof, fruktansvärt dåligt.

 

Omkring 40 byggnadsarbetare inom olika yrkesgrupper har varit berörda. Även med hissen som bara går upp till 25:e våningen är det problem.

 

– Det har varit struligt med hiss och tillträde till våningsplanen hela tiden, även när det fanns en bygghiss. Men nu är det extremt. Vi kan inte ta oss upp och ner i huset, berättar Erik och fortsätter:

 – Ibland får vi vänta i 40 minuter. Igår kunde jag inte komma upp alls. Hissen var trasig och stod på våning 14, det var 25 personer i kö. Ibland tar hyresgästerna samma hiss. Det är frustrerande.

 

Ett annat problem är bristen på utrymningsvägar. Att använda trappan är det enda sättet att ta sig ner vid en nödsituation. Logistiken är också katastrofal:

 

– Man får inte lagra material på våningarna, byggherren säger att det inte finns utrymme. Därför får vi bära ännu mer. Vi har klagat, men de lyssnar inte, berättar Erik.

 

Det finns också risker för tredje part. Ibland går det runt bostadsägare på våningar där bygget pågår, bara för att titta på utsikten, berättar Filip.

 – Det känns inte bra alls. Byggherren har bråttom eftersom det är ett prestigebygge, men nu har det spårat ur helt. Den 27 december ska den sista hyresgästen flytta in. Nu är det september och de har flyttat in till våning 6, det är 30 våningar kvar. Du hör ju själv.