Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, jun, 27 2019
Senaste Nytt

Första studenterna flyttar in i KTHs Live-In Lab

Bild: Schneider Electric.
Bild: Schneider Electric.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 25 sep 2018

Nu flyttar de första studenterna in i Sveriges mest experimentella studentlägenheter: KTHs Live-In Lab – en plattform med flertalet testbäddar med syfte att accelerera innovationstakten i samhällsbyggnadssektorn.

Schneider Electric har levererat sin IoT-plattform EcoStruxure Buildings Operation till projektet.

KTH Live-In Lab har fyra testbäddar som i år kopplas samman i samarbete med Schneider Electric; Testbed KTH (innovationslägenheter på KTH Campus, Testbed EM (Einar Mattssons 305 studentlägenheter på KTH Campus), Testbed AH (Akademiska Hus nya undervisningshus på KTH campus) samt Testbed NCH (Nordic Choice Hotel Hobo i centrala Stockholm).

Lagom till terminsstart flyttar studenterna nu in i innovationslägenheterna i Testbed KTH. Studenten Axel Solhall är en av de fyra första studenterna som nu flyttar in i en av lägenheterna: 

– Jag tycker det är spännande att någon aktivt jobbar för att accelerera innovationstakten på bostäder, det är ett mål jag tycker är viktigt. Det vore väldigt kul om man får se stora företag inom bygg och teknik ansluta sig till projektet så att det inom 10-20 år kan finnas byggnader som inte bara är energisnåla, utan även smarta hem som automatiserar det vardagliga, typ städning och att handla och laga mat, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas även på modulära hem, så att man ena dagen kan ha en stor bio för kompisarna och nästa dag en matsal för släktträffen, och att detta vore möjligt på 50 kvadratmeter istället för 150.

Schneider Electric bidrar till KTH Live-In Lab med sin IoT-plattform EcoStruxure Building Operations, som agerar som testbäddens IoT-hub och möjliggör integration och datautbyte. EcoStruxure stödjer både analys av Big Data liksom integration med andra IT-system i molnet.

Schneider Electric har även levererat sin nya elcentral Resi9 med systemet Wiser Energy för energiövervakning i telefonen till lägenheterna. Det gör att studenterna har kontroll på sin egen energianvändning i realtid samt kan jämföra den med tidigare användning. Med appen i telefonen kan man till exempel få larm om någon glömt stänga kylskåpsdörren eftersom energianvändningen då ökar markant. På samma sätt larmar den om energianvändningen upphör, det vill säga om kylskåpet är trasigt.

Fakta:

 KTH Live-In Lab är en plattform för accelererad innovationstakt i samhällsbyggnadssektorn, med målet att nya konkurrenskraftiga miljötekniska och hållbara produkter och tjänster snabbare ska nå ut till marknaden. Forskningsprojekt i KTH Live-In Lab kommer att pågå i minst tio år och finansieras delvis av Vinnova.