Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, nov, 18 2018
Senaste Nytt

Årets miljöbyggnad 2018: Ny byggnad vid Södersjukhuset

Bild: Link Arkitektur.
Bild: Link Arkitektur.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 26 okt 2018

Nyligen blev en ny vårdbyggnad på Södersjukhuset Årets Miljöbyggnad 2018. Priset gick till Locum och delades ut av Sweden Green Business Council i Stockholms stadshus. Arkitekterna bakom projektet är LINK arkitektur.

Den belönade vårdbyggnaden är en av tre nya byggnader som uppförs vid Södersjukhuset. Även de är ritade av LINK arkitektur och certifierade enligt Miljöbyggnad guld.

En del av juryns motivering lyder:

"Svåra utmaningar i en sjukhusbyggnad som dagsljus, ventilation och termiskt klimat, har lösts genom goda samarbeten och smarta lösningar. Det är ett väl genomfört och ambitiöst projekt där miljövinsterna kommer till nytta för personal och patienter en lång tid framöver"

Dagsljus ett krav

Vårdbyggnaden innebär en förlängning av sjukhuset söderut. Planlösningar och fönstersättningar tillvaratar utsikten på mesta möjliga sätt, bland annat genom stora fönster i patientrummen ut mot Årstaviken. Tillgången till dagsljus är också ett av kraven för att uppnå Miljöbyggnad guld.

– Eftersom vårdbyggnader behöver vara kompakta av logistiska skäl, är vi extra stolta över att ha fått in så pass mycket ljus i byggnaderna, då det bevisligen bidrar till fortare tillfrisknande, säger Anna Espling Rolf, uppdragsansvarig arkitekt på LINK arkitektur.

Materialval en utmaning

Anna lyfter även fram materialvalens betydelse för utmärkelsen:

– I vårdprojekt arbetar vi med en begränsad palett. Det är en utmaning att hitta miljövänliga material som är tillräckligt robusta och passande i driften, som också ska bidra till en tilltalande och attraktiv miljö. Det har vi lyckats med i projekten på Södersjukhuset, säger Anna Espling Rolf.

 

Byggprojekten vid Södersjukhuset är en viktig pusselbit i Stockholm läns landstings stora satsning på framtidens hälso- och sjukvård.

Fler priser

Under Sweden Green Business Councils gala delades även flera andra priser med bäring på miljö och hållbarhet. Lidl fick pris för årets BREEAM-projekt för sin nya butik i Växjö.

– LINK arkitektur arbetar med Lidl i flera andra projekt i deras satsning på kraftigt minskad miljöpåverkan. Vi är glada och stolta över att våra beställare Locum AB och Lidl är så engagerade och framsynta i sina miljösatsningar, säger Anna Espling Rolf.