Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, apr, 25 2019
Senaste Nytt

De vann Galärens samhällsbyggnadspris

Bild: a och d arkitektkontor.
Bild: a och d arkitektkontor.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 22 okt 2018

Niklas Granljung på a och d arkitektkontor tilldelas Galärens nyinstiftade Samhällsbyggnadspris som ger staden liv. Granljung tilldelas priset för projektet Havsstrand, den nya pumpstationen i Luleå. 

Priset delades ut av Galärens Marie Karlsson Tåhlin på Luleå business awards den 19:e oktober.

Det nyinstiftade priset delas ut av Galären till den person, det företag eller den organisation som med arkitektur, design eller annan konstnärlig gestaltning ger staden liv.

Vinsten är för projektet Havsstrand, pumpstation P42, som invigdes i augusti i år. Samhällsbyggnadspriset 2018 delas mellan Niklas Granljung från a och d arkitektkontor och Jan Forsmark, Designat Ljus Europa, för projektet med pumpstationen. Marie Karlsson Tåhlin, projektledare design & arkitektur på Galären, delade ut priset på galan.

– Jag vill tacka Luleå kommun för att ha uppmärksammat platsen och för viljan att ge den en utformning som den förtjänar. Det har varit ett helhjärtat engagemang, från maskinisterna till projektledare och chefer, säger Niklas Granljung.

Pumpstationen i Skutviken har formgivits av a och d arkitektkontors Niklas Granljung, arkitekt samt medgrundare till företaget. Den böljande och livfulla byggnaden sätter nu sin prägel på entrén till Luleå.

a och d arkitektkontor tillsammans med pumpstationen var även en del av den prestigefulla vinsten Årets bygge 2018, som gick till Luleå kommuns projekt Östra Länken.
 

Juryns motivering:
"Pristagarna har omvandlat ett vardagligt och nödvändigt nyttoelement till ett skulpturalt tillskott i staden. Med sin effektfulla ljusupplevelse skapar det ett nytt spännande blickfång till Luleå. Det är hållbart, beständigt och nyskapande. Det fångar staden, stålet, havet, ljuset och den konstnärliga lekfullheten i ett större publikt sammanhang".