Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, maj, 21 2019
Senaste Nytt

Masthuggskajen först ut att hållbarhetscertifieras enligt Citylab

Bild: Sweden Green Building Council.
Bild: Sweden Green Building Council.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 20 nov 2018

Först ut att certifieras med Citylab, Sweden Green Building Councils nyutvecklade certifieringssystem för hållbar stadsutveckling blir Stadsdelen Masthuggskajen i Göteborg. Projektet är nu certifierad enligt Citylab Guide 2.0.

- Det är roligt att se det första projektet komma igenom certifieringen. Det har varit en lång resa för SGBC och Citylab och detta är verkligen en milstolpe! Nu ser vi fram emot att certifiera fler projekt, säger Pehr Hård, driftschef för Citylab på SGBC.

Masthuggskajen har deltagit i utvecklingsarbetet av Citylab under många år och var ett av de första projekten att betatesta den första versionen av Citylab Guide (1.0).

- Citylab har hjälpt oss att utveckla vårt arbetssätt och bidragit till att vi verkligen lyckats integrera hållbarhetsarbetet i alla processer, från skissandet av planen till avtal för genomförandet. Citylab har varit ett viktigt stöd för vår samverkansprocess mellan många parter med olika roller. Vi är fantastiskt glada för att ha lyckats nå en certifiering, säger Åsa Vernersson, projektledare Masthuggskajen

I Masthuggskajen, som är en del av Älvstaden, finns 1 200 bostäder och omkring 6 000 arbetsplatser. Stadsdelen utvecklas av Göteborgs Stad och ett konsortium bestående av Elof Hansson Fastigheter, Folkets Hus Göteborg, NCC, Riksbyggen, Stena Fastigheter Göteborg och Älvstranden Utveckling.

Om Citylab-certifieringen
Arbetet med att ta fram Citylab-certifieringen inleddes 2010 och har involverat tusentals personer. Det finns redan ett antal internationella system för hållbar stadsutveckling, men dessa har inte gått att anpassa tillräckligt för att fungera för den bredd av stadsutvecklingsprojekt i Sverige som vill arbeta mer hållbart. Citylab-certifieringen följer alla svenska lagar och regler och kan anpassas för olika stadsområden, oavsett hur stora de är och var i Sverige de finns.