Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, maj, 21 2019
Senaste Nytt

Ishotellet i Jukkasjärvi blir svanenmärkt

Fotograf: Asaf Kliger.
Fotograf: Asaf Kliger.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 23 nov 2018

Ishotellet i Jukkasjärvi, 200 km norr om polcirkeln, med sina mycket speciella förutsättningar, har nu klarat Svanens krav och med det blivit Svanens första certifierade hotell av snö och is. Hur Svanenmärker man egentligen ett hotell vars byggnader består av is och smälter bort varje vår?

Efter en komplex och intensiv process, som krävt hårt arbete både från hotellet och Svanens sida, just eftersom vissa ytor av hotellanläggningen bara finns under vinterhalvåret och Svanens bedömning delvis grundas på förbrukning i relation till kvadratmeterytor. Efter kontrollbesök på plats i Jukkasjärvi och mängder av dokument och intyg har Ishotellet nu fått sin Svanenlicens. I märkningen ingår miljöpåverkan från alla hotellets gäster, både de som sover i isrum och i de varma hotellrummen, restauranger och konferensdelar. Däremot är inte själva isbyggnaderna med i licensen då Svanen helt enkelt inte har krav som är anpassade för dessa byggnader.

– Vi tycker det är jättekul att Icehotel nu är Svanenmärkt. De har gjort ett fantastiskt arbete, där hela personalen är engagerad och har hjälpts åt för att förändra t ex inköp för att klara våra krav, säger Susanne Hellman, rådgivare för Hotell, restauranger & konferenser på Miljömärkning Sverige.

Kerstin Nilsson, Senior Quality Advisor på Ishotellet har lett arbetet internt under certifieringsprocessen.

– Det är med glädje och stolthet som vi tar emot Svanencertifieringen. Vår produkt och vårt företag arbetar med Torneälvens vatten som vår moder. Hon har levererat livsberikande upplevelser till våra gäster i över 30 år. Allt började med upplevelser på Torneälven. Vi var de första i Sverige som startade forsränning och vi var de första i världen som byggde ett ishotell av rent vatten, i frusen form. Hela vår verksamhet på ICEHOTEL är beroende av rent vatten, ren luft och oförstörd natur. Med en etablerad märkning som Svanen kan vi underlätta internt för personal och även vara tydliga mot våra kunder och partners. Förhoppningsvis kan vi inspirera fler företag att göra resan med en certifiering – det går, även om man inte är ett hotell med samma förutsättningar som alla andra.

För att bli Svanenmärkt krävs att hotellet har ett helhetsgrepp om sin miljöpåverkan, något som genomsyrar hela ICEHOTEL verksamhet. De har klarat tuffa krav på sopsortering, vattenförbrukning, kemikalieanvändning, ekologiska och miljömärkta inköp samt krav på energiförbrukning. Det sistnämnda är hotellet särskilt bra på då de jobbat länge tillsammans med sitt energibolag Gävle Energi för att minimera miljöpåverkan från energianvändningen.