Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, jun, 20 2019
Senaste Nytt

Stor logistisk kunskap bakom Postnords nya logistikbyggnad

Bild: Comfort.
Bild: Comfort.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 14 dec 2018

Högbergs Rör har varit med och utvecklat Postnords nya terminal i Örebro. Sedan ett antal år tillbaka har man ett väl utvecklat samarbete med Bockasjö Group, som hjälpt till att bidra med kunskap för att skapa en optimal logistikbyggnad. 

– Vi är med från start och tar fram de tekniska lösningarna i samråd med beställaren, ofta långt innan huset börjar byggas, berättar Örjan Dalemyr, projektledare på Högbergs, Comfort-medlem i Borås.

– Genom åren har vi skaffat oss erfarenheter och förfinat processen.

Bockasjös och Postnords nya anläggning för pakethantering är ett bra exempel. Den är på 26 500 kvadratmeter och långsmal mot vanligtvis ”fyrkantiga lådor”. Högbergs har haft totalentreprenad på värme, vatten, avlopp och kyla. Uppdraget ligger på ca 16 miljoner. Starten var 2017 och i januari 2018 skedde besiktningen. Byggtiden var tio månader. Miljötänket har varit påfallande i projektet, inte minst genom att en bergvärmeanläggning står för uppvärmningen.

– Det hör inte till vanligheterna att en så stor byggnad värms upp av bergvärme. En noggrann energiberäkning ligger till grund för hur många meter borrhål man ska ha och val av värmepump, vilka temperaturer som önskas och hur mycket som ska spetsas med tilläggsenergi. Det är en imponerande byggnad, konstaterar Örjan Dalemyr.