Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, apr, 24 2019
Senaste Nytt

Viss inbromsning i boprisutvecklingen

Tomas Oneborg / SvD / TT: I december föll bostadspriserna med 0,8 procent. Arkivbild.
Tomas Oneborg / SvD / TT: I december föll bostadspriserna med 0,8 procent. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 18 jan 2019

I december föll bostadspriserna med 0,8 procent, enligt Hox-index från Valueguard. Jämfört med snittpriserna i december har dock nedgången bromsats in under årets två första veckor.

Fram till 15 januari har prisindex för bostäder i Stockholm sjunkit 0,1 procent, samtidigt som priserna i Göteborg har legat stilla, enligt preliminära siffror.

"I januari kan vi se ett stort utbud av nya och återpublicerade bostadsannonser vilket skulle kunna innebära viss prispress på kort sikt. Trots det visar statistiken på att priserna hittills i år har varit stabila", säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm, i en kommentar.

Tidigare år har två tredjedelar av bostadsaffärerna i januari gjorts under senare delen av månaden vilket kan påverka den definitiva statistiken.

Prisnedgången på riksnivå i december var störst för villor där Valueguard beräknar nedgången till 1,1 procent. För bostadsrätter var nedgången 0,3 procent i riket som helhet.

December brukar vara en svag månad på bostadsmarknaden och justerat för säsongseffekter steg Hox-index med 0,6 procent, med en ökning för bostadsrätter 0,4 procent och 0,6 procent för villor.

"Trots prisnedgången i december var månadssiffran starkare än normalt", säger Fredrik Kullman.

Göteborgsområdet, där det skett ett visst lyft under januari, hade det tyngsta prisfallet under december med en nedgång på 2,1 procent för villor och 1,1 procent för bostadsrätter.