Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, maj, 21 2019
Senaste Nytt

Fastighetsmarknaden i Tallinn hettar till

En bostad i ett medeltida hus i Tallinns Gamla stan kostar i genomsnitt 3 000 euro per kvadratmeter. Foto: Creative Commons
En bostad i ett medeltida hus i Tallinns Gamla stan kostar i genomsnitt 3 000 euro per kvadratmeter. Foto: Creative Commons
Publicerad av
Markku Björkman - 13 feb 2019

Estlands starka ekonomiska tillväxt gynnar fastighets- och bostadsmarknaden. Handeln och förmedlingen av bostäder i Tallinn går på högvarv, skriver tidningen Hufvudstadsbladet.

Omkring 4 000 nya invånare flyttar till Tallinn varje år. Det här ställer hårda krav på utbudet av bostäder som inte förmår hålla jämn takt med efterfrågan och den accelererande inflyttningen. Tallinn beräknas ha 500 000 invånare 2028. Kommersen med bostäder går het samtidigt som priserna skjuter i höjden. Enligt färska uppgifter byter omkring 800 bostäder ägare i Tallinn varje månad.

Prisspannet är stort. För en nyrenoverad lägenhet i ett sovjetiskt höghus från 1960-talet får man betala 1 400 euro per kvadratmeter medan det kostar omkring 2 000 euro per kvadratmeter att komma över en nybyggd höghuslägenhet i Tallinns förorter.

Enligt myndigheten Pindi Kinnisvara är det allt fler klienter som köper upp bostäder för att hyra ut dem i väntan på prisstegringen. Dessa klienter satsar hellre på långa hyresavtal än arbetsdryga upplägg som förlitar sig på Airbnb.

Smakar det så kostar det. I lyxkvarteret Rotermanni har de gamla hamnmagasinen fått sällskap av fashionabla nybyggen som andas futurum. I Rotermanni får den hugade spekulanten vara beredd på att punga ut med 3 700 euro per kvadratmeter för en bostad med utsikt mot den forna Hansastadens tinnar och torn eller Finska vikens vida vyer. Gamla stan är ett kapitel för sig. Priset för den medeltida atmosfären varierar mellan 3 000 och 4 000 euro per kvadratmeter.

Gamla stan har ju skyddats av UNESCO så det finns en hel uppsjö av regler som sätter gränser för renoveringen av bostäder i kulturhistoriskt värdefulla byggnader. De finska spekulanterna flockades kring de estniska fastighetsbyråerna tidigare. I takt med att inköpsprisen på de estniska bostäderna stiger, har den finska investeringsivern också kommit på avvägar.

Ifall man har en förkärlek för det rustika och har händighetens begåvning kan man ännu fynda i de delar av Estland som inte är lika trendiga. Ett orenoverat hus på landsbygden i västra Estland kan kosta 30 000-50 000 euro. De mindre städerna kan också erbjuda idylliska alternativ till rimliga priser.