Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Karaktäristisk kopparfasad vann PLÅTPRISET 2019

Bild: Felix Gerlach.
Bild: Felix Gerlach.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 26 apr 2019

Nu står det klar att Lunds tingsrätt, med sin karaktäristiska kopparfasad, blev vinnare i PLÅTPRISET 2019. Bakom skapelsen står arkitektbyrån FOJAB.

PLÅTPRISET är ett hederspris, som delas ut av PLÅT-seminariet i syfte att uppmuntra och hylla innovation och hållbart byggande, där metallernas egenskaper och uttryck tillvaratas i ett framgångsrikt arkitektoniskt utförande. Utmärkelsen delades ut i samband med arkitekturevenemanget PLÅT.

Fasaden på Lunds tingsrätt består av koppar, glas och sten.

– Som arkitekter är vi förtjusta i renhet och enkelhet i uttrycket. Att vi valde koppar beror dels på Lunds långa koppartradition, dels på att koppar patineras på ett vackert sätt, säger Kjell Adamsson, ansvarig arkitekt på FOJAB.

FOJAB har tidigare prisats för skapandet av Lunds tingsrätt. Bland annat mottogs Lunds stadsbyggnadspris 2018.

Juryns motivering:

"PLÅTPRISET 2019 tilldelas en byggnad vars uppdrag ställer extra höga krav på funktionalitet och symbolvärde. Med få materialval i en gedigen, stilfull och tydlig arkitektur har arkitekterna lyckats förena dessa krav i en ny klassiker. Byggnadens välstrukturerade fasad har valts och brukats utifrån det långa livscykelperspektivet, på meriterna slitstarkt och vackert åldrande. Fasaden är därmed en väl synlig kvalitetsstämpel för en lyckad byggprocess, en klimatsmart byggnad och en säker verksamhet. Gestaltningen är lika monumental som värdig, varm och välkomnande. Den fångar stadens historia, men vittnar lika mycket om en hållbar framtid. För alla kommande tider – Lunds nya stolthet".

Fakta om Lunds tingsrätt
Adress: Tingsrättsplatsen 2, Lund 
Arkitekt: FOJAB
Kjell Adamsson, Stefan Johansson, Mikael Pettersson, Jonas Ruthblad, Helena Brunsson, Bahador Mohammadi, Filip Loguin, Maria Listrup, Lars Nilsson, Helena Bülow-Hübe och Rebecca Wörlén 
Landskapsarkitekt: FOJAB
Caroline Hjalmarsson och Caroline Lindqvist
Konstnärlig utsmyckning: Meta Issæus-Berlin
Byggherre: Specialfastigheter
Bruttoarea, kvm: 12 400
Byggnadsår: Färdigställd 2018