Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, jul, 21 2019
Senaste Nytt

Fortsatt stilla på bomarknaden

Tomas Oneborg/TT:
Tomas Oneborg/TT:
Publicerad av
TT - 09 maj 2019

Jämfört med föregående månad steg villapriserna i riket med en procent. Bland storstadsregionerna utmärkte sig Storstockholm mest med en ökning på 2 procent – trots att villautbudet här var 10 procent större än i fjol.

Enligt Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm, brukar villapriserna generellt stiga något under våren.

Det är fler som tänker på att köpa villor just nu och därför går priserna upp, säger han.

Även på årsbasis ökade priserna med 1 procent, med stora variationer mellan regionerna. I Stormalmö steg villapriserna med 5 procent på ett år medan Storstockholm inte ökade alls.

Stormalmö leder ökningen

Att prisutvecklingen varierar förklarar Fredrik Kullman med att orter med många dyra villor drabbats hårdare av de förstärkta amorteringskraven.

Bostadsrättsmarknaden präglades under april av en mer avvaktande hållning. Sett till riket var priserna oförändrade jämfört med månaden före. På årsbasis kröp dock även bostadsrättspriserna försiktigt uppåt – också här med Stormalmö i topp bland storstadsregionerna.

Generellt är det en lite positivare bild, om man med det menar att priserna rör sig lite uppåt efter en ganska lång period av avvaktande, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Att priserna trots allt stiger och att antalet faktiska försäljningar ökar tror han delvis beror på att köparna vant sig vid de nya amorteringskraven.

Sommarstiltje väntas

Nu är det vår och vi befinner oss två år från det första amorteringskravet och ett år från det andra.

Enligt Staffan Tell, talesperson för bostadssajten Hemnet, talar mycket för att det gamla utbudsrekordet för bostadsrätter till salu från i fjol är på väg att slås.

Vi ligger högre än vad vi gjorde under samma vecka i fjol. Säsongsmässigt brukar utbudet öka något i maj.

Om priserna fortsätter uppåt trots detta återstår att se.

Under sommaren går volymerna ner. Men nu har vi maj framför oss och då brukar det fortsätta i samma riktning, säger Per-Arne Sandegren.