Mötesplatsen för dig inom fastighetsbranschen, jun, 27 2019
Senaste Nytt

"Mission to Zero" - koldioxidneutral fabrik i Tyskland

Bild: ABB.
Bild: ABB.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 23 maj 2019

Efter två års design- och konstruktionsarbete inom ramen för ”Mission to Zero” presenterar ABB nu sin första koldioxidneutrala produktionsanläggning i Lüdenscheid, Tyskland, med en solenergianläggning i drift.

Den installerade ABB-tekniken kommer under soliga dagar att generera tillräckligt med el för att täcka 100 procent av fabrikens energibehov.

- Med den toppmoderna anläggningen kan vi visa på fördelarna med ett system där alla delar är digitalt sammankopplade och styrbara. Det intelligenta systemet förbättrar energieffektiviteten, hållbarheten och resursbevarandet, vilket möjliggör en framtid med nollutsläpp för industrin och andra behov, säger Tarak Mehta, global chef för affärsområde Electrification på ABB.  

Anläggningen är ABB-koncernens första fabrik i världen som är koldioxidneutral och självförsörjande på energi. 

Med sina 3 500 kvadratmeter solceller som installerats över parkeringarna på företagets område kommer solcellssystemet att leverera cirka 1 100 MWh klimatneutral solenergi om året – vilket på ett ungefär motsvarar årsförbrukningen för 340 hushåll. I kombination med en kraftvärmeanläggning som drivs med dubbelt så hög energieffektivitet som ett kolkraftverk kan man generera omkring 14 procent mer energi än vad anläggningen behöver. 

Överskottet matas ut i det allmänna nätet och bidrar till regionens elförsörjning med hållbart producerad energi. För att täcka efterfrågetoppar hämtas grön kompletteringsenergi från energibolaget MVV Energie AG, som garanterar 100 procent koldioxidneutral produktion. 

Aanläggningen beräknas att spara cirka 630 ton koldioxid per år.