Sveriges dyraste adresser 2024

Villagatan, Östermalm, Stockholms län Foto: Fastighetsbyrån

Vad kostar det att bo på de mest eftertraktade adresserna i Sverige? Fastighetsbyrån har undersökt de dyraste gatorna i hela landet med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik. Den dyraste gatan är Önskeringsvägen i Bromma, Stockholms län, där genomsnittspriset ligger på hela 20,8 miljoner kronor. Priserna varierar dock kraftigt över landet. I 9 av Sveriges 21 län är genomsnittspriset under 5 miljoner kronor, och den som vill bo i Kronobergs läns finare område kan köpa sitt drömhus på Bondevägen i Växjö för cirka 2,8 miljoner kronor.

Med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik har Fastighetsbyrån analyserat de dyraste adresserna i Sverige, både på nationell nivå och i varje län. Statistiken baseras på försäljningar av bostadsrätter och villor under de senaste tolv månaderna, från april 2023 till mars 2024. Gator med färre än fem försäljningar har inte inkluderats i analysen.

Dominerande Stockholmsadresser Nio av de tio dyraste adresserna i landet finns i Stockholmsområdet. Önskeringsvägen i natursköna Bromma är den gata i Sverige med högst genomsnittspris på bostäder, 20,8 miljoner kronor. På andra plats ligger Villagatan på Östermalm med ett genomsnittspris på 17,6 miljoner kronor, följt av Vidargatan i Vasastan på tredje plats med 15,3 miljoner kronor. Först på nionde plats i den totala listan över landets dyraste gator hittar vi en adress utanför Stockholms län - Viktor Rydbergsgatan i Vasastaden, Göteborg, Västra Götalands län, med ett genomsnittspris på 13 miljoner kronor.

– Önskeringsvägen ligger i ett attraktivt område med närhet till både natur och Mälaren samt Stockholms innerstad. Bromma är unikt eftersom man kan njuta av villalivet samtidigt som man bor nära innerstan med minimal pendlingstid. Det är imponerande att villaområdena i Bromma ligger närmare city än många lägenhetsområden i Stockholm. Dessutom är området tryggt, vilket är något fler köpare idag söker, säger Pär Gunnarsson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån Bromma.

Stora skillnader i priser mellan länen Attraktiva adresser med stark dragningskraft finns i hela landet. Utanför storstadsområdena sticker Hallands län ut med Doktorsvägen i Halmstad, där bostäder kostar i genomsnitt 9,2 miljoner kronor. I två län kan man hitta bostäder på de dyraste adresserna för under 3 miljoner kronor. På Ottilia Adelborgs gata i Karlskrona, Blekinge län, kostar en bostad cirka 2,9 miljoner kronor, medan i Kronobergs län är Bondevägen i Växjö den dyraste adressen med ett genomsnittspris lägre än 2,8 miljoner kronor.

– Prisskillnaderna mellan olika delar av landet är påtagliga, och det är tydligt att man kan få mycket bostad för pengarna på vissa orter. Oavsett ort är det dock gemensamt att det kommer ut få bostäder till salu på de mest attraktiva adresserna, och när de väl kommer ut finns det en köpstark målgrupp redo att agera. När det gäller bostadsrätter har föreningens ekonomi blivit allt viktigare när räntorna stigit, och bostäder i äldre, obelånade föreningar ökar mer i värde, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Dyraste kvadratmeterpriserna i Stockholm – fyra gånger dyrare än i Kronoberg När det gäller de dyraste kvadratmeterpriserna dominerar återigen adresser i Stockholm topplistan. Villagatan på Östermalm ligger i topp med ett kvadratmeterpris på 148 140 kronor, följt av Tyskbagargatan på 145 826 kronor per kvadratmeter och Narvavägen på 145 238 kronor per kvadratmeter.

– Det är inte förvånande att Villagatan i vackra Villastaden ligger i topp med sin charmiga atmosfär och historiska karaktär. Gatan och närområdet har hög status och anses vara ett av de mest exklusiva områdena, vilket gör att efterfrågan på bostäder där är mycket hög. Gatan är bred, luftig och kantas av pampiga byggnader byggda i engelsk stil. De som får chansen att bo där får den perfekta kombinationen av närhet till restauranger och cityliv samtidigt som de bor i ett lugnt och grönt område, säger Anna Alvagard, fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån Östermalm.

Utanför huvudstaden ser prisbilden annorlunda ut för den som vill bo i ett exklusivt område. Till exempel är kvadratmeterpriset 32 574 kronor på Kungsgatan i Växjö, adressen med högst kvadratmeterpris i Kronobergs län.