Regeringen beslutar om byggstöd

Foto: Christer Wiik

Nu ska byggbolag kunna söka ekonomiskt stöd för att uppföra nya hyresrätter och studentbostäder. Regeringen tror att det ska få fart på bostadsbyggandet, men åtgärden är ifrågasatt.

Investeringsstödet på totalt 11,3 miljarder kronor för perioden 2016-2019 lanserades i fjol, men har än så länge inte gått att söka eftersom det saknats ett regelverk. Nu har regeringen fattat beslut om två förordningar som ska ändra på det.

"Tack vare investeringsstödet kan det byggas fler små, klimatsmarta hyresrätter med rimliga hyror i Sverige", skriver bostadsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Villkoret för att få stödet är en maxhyra på ungefär 4 400 kronor i månaden för 30 kvadratmeter, något mer i storstäderna. Husen ska vara energieffektiva och lägenheterna ska förmedlas "enligt öppna och transparenta principer".

Stödet blir som störst i Stockholmsområdet, där det ska gå att få 6 600 kronor per kvadratmeter i stöd för upp till 35 kvadratmeter. Det blir som mest 231 000 kronor. Summan varierar sedan något beroende på kommun och läget på bostadsmarknaden där, enligt Näringsdepartementet.

Men stödet är kritiserat. Till exempel har Konjunkturinstitutet (KI) påpekat att tidigare analyser visat att investeringsstöd inte har fungerat som önskat, och flera bostadsforskare anser att regeringen angriper problemen med bostadsbristen från fel håll.

Alliansparterna vill skrota reformen, vilket var en av anledningarna till att bostadssamtalen mellan partierna bröt samman i juni.

(TT)