Sturgeon: Nyval en "enorm politisk missbedömning"

-Det är den kampanj som jag ser fram emot att föra, säger Skottlands regeringschef Sturgeon. Foto: US Department of Education

Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon anklagar den brittiska premiärministern Theresa May för att vilja krossa oppositionen med sin uppmaning till nyval.

- EU:s brexitförhandlingar med Storbritannien påverkas inte av den brittiska regeringens planer på nyval den 8 juni, säger en EU-talesman.

– Det brittiska valet påverkar inte våra planer, säger den permanente rådsordföranden Donald Tusks talesman Preben Aamann med hänvisning till de övriga 27 medlemsländerna. 

Skottlands regeringschef Sturgeon kallar Mays beslut för en "enorm politisk missbedömning". Sturgeon säger till BBC att premiärministern låter sitt partis, Tories, intressen gå före landets intressen.

Enligt Sturgeon ser May möjligheten att "krossa oppositionen, göra sig av med folk som inte tycker som hon och ge sig själv fria händer att föra landet högerut".

– Det skulle innebära en så hård brexit som möjligt samt mer sparpolitik och nedskärningar, säger Sturgeon.

– Så nu är det dags för Skottlands röst att höras, och för folk i Skottland att stå upp för det slags land vi vill att Skottland ska vara  – det är den kampanj som jag ser fram emot att föra under de närmaste veckorna.