Ny epok för Hansa

Hansa i Malmö ska totalrenoveras och återupplivas till varuhusets forna glans och starka varumärke. Foto: Per Aage Nilsson.

Under 2014 förvärvade Areim och HEA Property Partner köpcentret Hansa i Malmö med ambitionen att totalrenovera och återuppliva varuhusets forna glans och starka varumärke. Konceptet lyder: modern cityhandel, centralt beläget med äkta varuhuskänsla och "high street shopping" där den medvetne kunden handlar. 

 

Malmö kommer att få sitt första märkesvaruhus då Hansa invigs till hösten 2017. Arbetet med byggproduktion för den första etappen startade under hösten för ett och ett halvt år sedan, arbetet med den andra etappen ett år senare. Man räknar med att arbetet allt som allt kommer att ta tre år. Under den tiden kommer de fem integrerade huskropparna som utgör Hansa och den via gångbroar sammankopplade galleriadelen att totalrenoveras och därmed också genomgå en helomvandling. Tanken är att skapa öppna butiksytor som "flyter in i varandra" vilket kommer att skapa den varuhuskänsla som man eftersträvar.

 

 – Hansa kommer att bli ett kluster för uppdaterade och väletablerade varumärken. Hit kommer kunden gå som vill ha det lilla extra under ett och samma tak, förklarar Jens Halvarsson, utvecklingsansvarig för projektet på HEA Property Partner.

 

Mer än ett varuhus

I varuhusets nedre del finns ett saluhalskoncept som utvecklats tillsammans med ICA. Systembolaget är etablerat i varuhusets nedre del med ett nytt koncept som även inkluderar en vinkällare. I entréplan kommer man att finna kosmetika, accessoarer och skor medan butikerna på övre plan inriktar sig på kläder. Hansa kommer fortsättningsvis att vara ett traditionellt varuhus. Kvarteret kommer liksom tidigare också att inhysa andra verksamheter som sjukvård, skola och kontor samt bostäder på taket och ett p-hus.

  – Det finns mycket in house under ett och samma tak vilket ytterligare utmärker projektet. Kvarteret med olika hus från 1800-talet till 1960-talet och radhus på taket från 1963 har dessutom en intressant historik vilket ger extra tyngd åt projektet i sin helhet.

 

Ny spelare i Malmö

På Areim är man övertygade om att varuhuset kommer att fylla en lucka på marknaden.

  – Vi tror på konceptet. Visst fanns det dem som tror att marknaden var mättad men vi vet att människor trivs i citykärnor och tycker om att finna det de söker under ett och samma tak. Det här blir en ny destination i Malmö av icke tidigare skådat slag. Vi vill återskapa varuhuset Hansa och är övertygade om att malmöborna kommer att tycka om resultatet, avslutar Jens Halvarsson.

Text: Ofelia Vasquez Graah-Hagelbäck 

Fakta

Ombyggnad av köpcentrum i Malmö

Byggherre: Areim

Arkitekt: FOJAB Arkitekter AB

Byggstart: 2015-08-24

Färdigt: Oktober 2017

Byggtid: 26 månader

 

www.tostebergabyggkonsulter.se/

tost