Två offentliga byggnader prisbelönades i Danmark

Staden Vejles nya psykiatriska sjukhus i Danmark. Foto: Pensiondanmark.com/pressrum

Domstolen i danska Svendborg och det nya psykiatriska sjukhuset i staden Vejle hedrades den 2 oktober för deras utomordentliga arkitektoniska egenskaper. PKA är bland investerarna i de två så kallade OPP-projekten.

Vejle Architectural Prize "Vejle Prize" gick till det nya psykiatriska sjukhuset i Vejle. Byggnaden med 17 000 kvadratmeter färdigställdes den 1 februari 2017 och som innehåller Vejles psykiatriska avdelning samt stadens Barn- och ungdomspsykiatriska avdelning.

Sjukhuset, som består av åtta klusterhus, kännetecknas av gröna områden. Mellan byggnaderna skapas intima och attraktiva innergårdar.

Det är Team OPP-konsortiet, som ligger bakom det prisbelönta projektet. Konsortiet består av byggföretaget MT Højgaard, fastighetsbolag DEAS och investerare PKA Pension Danmark och Sampension. Sjukhuset designades av Arkitema Architects.

Svendborgs kommun tilldelade ett arkitekturpris till Svendborgs domstolsbyggnad, som togs i drift i juni 2016. Priset delas ut till arkitekterna för en framgångsrik gestaltning av en modern domstolsbyggnad, där inredningen är ljus och välkomnande, medan den yttre miljön är seriös och högtidlig.

Utvecklingsbolaget CASA, fastighetsbolaget DEAS och investerarna PKA, PensionDanmark och Sampension ansvarar för OPP-projektet. KPF Architects har utformat denna domstolsbyggnad på 4 000 m2.

Fastighetschef i PKA, Nikolaj Stampe, är stolt över utmärkelserna, som bekräftar PKA: s fokus på arkitektur:

- Arkitektur är en viktig parameter när PKA investerar i fastigheter. Å ena sidan skapar arkitektur värde för användarna och deras dagliga liv. Å andra sidan bidrar denna typ av arkitektur till att upprätthålla fastigheternas värde , säger Nikolaj Stampe.